Христо Иванов за шефа на БНБ: Да, има напрежение в коалицията

Настояваме да има единна кандидатура, заяви лидерът на ДБ

Икономика
12:23 - 23 Март 2022
1619
Христо Иванов за шефа на БНБ: Да, има напрежение в коалицията

Ако управляващата коалиция не излезе с единна кандидатура за гуверньор на БНБ, ще се стигне до криза в управлението. Това коментира в кулоарите на НС на въпрос на News.bg съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В момента спряганите кандидати за шеф на БНБ са двама - финансистът Любомир Каримански, за когото от ИТН са категорични, че ще настояват докрай, и председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който потвърди, че името му е обсъждано.

"Ние няма да имаме предложение за БНБ. Но настояваме да има единна кандидатура, защото ясно осъзнаваме риска от излизане извън основния принцип на тази коалиция - постигане на общи мнозинства по важни въпроси. Управлението на финансовата система, което зависи от БНБ, е от фундаментално значение и, ако по него допуснем разцепление на коалицията, това ще бъде огромен проблем", коментира Иванов.

Самата коалиция се крепи "на напрежение", искрен бе той. "Дали това напрежение е здравословно, ще видим накрая. Ако не си извадим изводите предварително за това накъде сме тръгнали, това напрежение може да прерасне в криза. Ако няма единна кандидатура и в крайна сметка се окаже, че бъде избран гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията, това ще бъде криза."

Лидерът на "Да, България" отказа да коментира коя от двете кандидатури - Гюров или Каримански, ще подкрепи "Демократична България", с аргумента, че все още никоя от тях не е формално входирана.

"Ако сега вляза в коментирането на конкретни персони, ще сменим фокуса. Има още време до края на деня. Надявам се да бъда чут, че преминаването в състояние на плаващи мнозинства ще има огромни последици, далеч надвишаващи личните амбиции на един или друг."

Иванов не коментира дали има резерви към името на Любомир Каримански, но е озадачен от предложението на ИТН от преди седмица новият срок за издигане на кандидатури да е 7 дни, а не както искаха от ПП - 20. "Имам въпроси за това как така опозицията гласува за настояването на "Има такъв народ" процедурата да е в тези времеви параметри."