Христо Казанджиев пред Lupa.bg: Очаквам газова криза през януари

Личности
15:43 - 25 Август 2021
9379
Христо Казанджиев пред Lupa.bg: Очаквам газова криза през януари

Христо Казаджиев е български експерт по енергетика. Има магистър от Университета по минно дело и геология, гр. София, с квалификация инженер по търсене и проучване на нефт и природен газ. Той има над двадесет години опит в сферата на петролните проучвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия спектър от дейности. С повече от двадесетдесет години опит в сферата на предоставяне на права за търсене, проучване и добив на енергийни и минерални ресурси (предоставяне на лицензии и концесии) и управление на дейностите, свързани с тях.

-Г-н Казарджиев, излезе информация, че "Газпром" държи в плен Европа относно газа, вярно ли е това?

-  Това е една от тактиките на "Газпром". Всички експерти са на мнение, че в момента "Газпром" притиска Европа, с оглед по-бързото завършване на "Северен поток 2". За съжаление тактиката е успешна. Европа ще се изправи зимата пред недостиг на природен газ, освен ако скорошно не се задейства руската компания да запълни хранилищата в Европа. Страните трябва да преосмислят отношението си към "Газпром" и сключените търговски договори. Всъщност руската компания едва ли прави някакво нарушение на договорите, по- скоро стриктно ги изпълнява, което води до ограничения. Онова, което е под техен контрол, в момента го държат на минимума. Надявам се нещата да се компенсират, но е малко вероятно.

- Що се касае до България, какво е положението?

- Това е много интересен въпрос, аз се опитах да намеря информация относно темпа на запълване на газохранилището в Чирен с природен и газ и не успях да намеря нищо. "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" могат да кажат до каква степен е запълнено. Но на тези високи цени на природния газ през лятото, ми се струва, че и двете компании са се въздържали да купуват газ за нагнетяване и разчитат на едно по-снизходително отношение от страна на "Газпром" през зимата. Разчитат, когато поевтинее газа, да взимат по-големи количества. Тази тактика обаче е много опасна, защото ни поставя в пълна зависимост от "Газпром". Няма да се изненадам, ако към януари месец България изпадне в криза за природен газ. Надявам се на здравия разум на "Газпром", защото иначе положението би било много неприятно.

- С колко смятате, че ще се увеличи цената на природния газ, говореше се за 10%?

- Всъщност увеличението е повече- около 15-16%. Това е заявката на "Булгаргаз". Вероятно увеличението ще е малко по-малко. При всички положения ще има увеличение на цената и българските потребители ще са поставени в много лоша ситуация.

- Какви проекти имаме в момента с Русия?

- Що се касае до "Южен поток", то той се трансформира в "Турски поток" това трябва да е ясно. В момента има намерения от страна на "Булгартрансгаз" за увеличаване на капацитета на "Турски поток" през България. Това е заложено в плана за развитие на дружеството. През последните години "Булгаргаз" и особено "Булгартрансгаз" работят по-скоро като дъщерни фирми на "Газпром" отколкото като национални български компании.