Христо Мутафчиев пред Lupa.bg: Театър само за ваксинирани - засега няма как да стане

Актуални новини
14:39 - 17 Август 2021
4653
Христо Мутафчиев пред Lupa.bg: Театър само за ваксинирани - засега няма как да стане

Някои страни в Европа и по света въвеждат специален "зелен" паспорт, който дава право само на ваксинирани или наскоро прекарали коронавируса, но които разполагат с документ за това, да посещават театър, кино и музикални събития. Или пък за да влязат в залата да представят отрицателен тест. Възможно ли е подобна мярка да бъде въведена и в България, която е на последно място по имунизация в ЕС. Lupa.bg се обърна с този въпрос към председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който изложи своето виждане. От думите му стана ясно, че на този етап няма как да се изисква в театър да влизат само ваксинирани зрители за ковид-19. Казусът е твърде сложен, за да се концентрираме само върху ваксиниране или неваксиниране, заяви той.

Вчера зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов коментира, че ваксинацията към момента е доброволен акт и никой от служебния кабинет не смята, че тя трябва да има задължителен характер. По думите му всеки има правото да избере дали да се ваксинира или не и поема личната си отговорност към общественото здраве. Тома Томов обаче призова всеки да се ваксинира. 

"Смятам, че при това безразборно говорене на правителството по отношение на мерките и на ваксинационния паспорт, голяма част от българското общество категорично ще бъде против ваксинацията, въпреки че аз лично не разбирам защо. Голяма част от населението ще бъде и против по-строги мерки, като подобно мнение се подклажда и от антиваксъри и всякакви други хора, които говорят безразборно по медиите. Затова и от тази гледна точка, едно такова нещо ще бъде прието много трудно. Освен това не съм сигурен, ако ние работим на 30% в културните институти, дали ще се съберат и 30% ваксинирани, които да влязат в крайна сметка в театралните зали. Така че не мисля, че това е мярка, която би могла да бъде приложена на този етап", заяви пред Lupa.bg Христо Мутафчиев.

Председателят на Съюза на артистите коментира, че ако обаче се въведе изискването в театър да влизат само ваксинирани зрители, то тогава мярката да се играе само пред 30% публика трябва да отпадне. "Ако има възможност хората да се ваксинират, за да влизат на културни събития, то тогава какъв е проблемът театралните и музикални зали да бъдат пълни на 100%. Нали са ваксинирани? Защо трябва да има и мярка 30%?!", попита риторично известният актьор и добави: "Това е сложен процес, който би трябвало да се обсъжда много по-широко преди нещо да бъде налагано или прилагано. И да бъде обсъждано с много групи. И най-вече институциите да не прехвърлят отговорността на обществото."

"През следващите няколко месеца, което и да е правителство не би наложило някакви драстични мерки за затваряне, най-малкото, защото когато затваряш едно сценично пространство или един цял сектор, ти трябва да се погрижиш да компенсираш работещите в този сектор финансово. На този етап актуализация на бюджета не е направена и не знам дали ще бъде направена. Реално пари за компенсации няма. Така че не би трябвало да се прилагат драстични мерки като затваряне на закрити пространства, защото няма да има компенсации. Казусът е твърде сложен, за да се концентрираме само върху ваксиниране или неваксиниране", е мнението на Христо Мутафчиев.

Шефът на САБ сподели, че колегите му артисти са притеснени от разнопосочното говорене и различните сигнали за евентуален нов локдаун, който засега е хипотетичен. "В момента театралният сезон не е толкова активен и публика все още не влиза в залите. Но със сигурност театрите са едни от най-сигурните откъм спазване на мерки места, защото се спазват всички мерки по дезинфекция, отстояния. Да не говорим, че публиката влиза с маски и стои до края на представлението с маски. Зрителите седят един зад друг, не говорят и възможността да се заразят на театрално представление е малка", каза актьорът.

"Това разнопосочно приказване трябва да спре и да бъде заменено с едно сериозно отношение и говорене на правителството в конкретика. Знам, че е трудно да се намери конкретика в момента, след като ситуацията още не е изкристализирала докрай, но трябва някой да има смелостта и да говори с конкретика какво се предвижда в плана за ковид кризата. Защото такъв план доколкото знам има. Някой да излезе и да каже: при толкова и толкова заразени мерките са едни, при друга ситуация мерките са други. При трето положение мерките са такива. За да може хората да следят информацията с яснота и да знаят какво следва. Това също е вид превантивност. А такава превантивност в момента няма", заключи Христо Мутафчиев. 

Преди дни председателят на САБ проведе разговор със служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, по време на който двамата постигнаха съгласие, че на този етап закритите сценични пространства не би трябвало да бъдат обект на по-строги мерки. От името на колегите си актьори, на голяма част от директорите и мениджърите на сценични пространства Христо Мутафчиев увери министъра, че са въведени всички необходими мерки за дезинфекция, за строга организация при въвеждане на публиката, както и за вътрешния ред и безопасност в залите и помещенията, в които работят служителите, а също така и сценичните и задкулисните пространства, в които работят артистите и творческите екипи.

„В театрите и културните институти, упражняващи дейност в областта на сценичните изкуства, работят интелигентни и отговорни хора, които са съпричастни с всички актуално въведени мерки“, заяви тогава Мутафчиев. 

От Министерството на здравеопазването пък обявиха, че съвместно с Министерството на културата ще организират кампания под надслов: „Подкрепи българската култура, сложи си ваксина.“