Христо Мутафчиев пред Lupa.bg: Театърът и циркът са сериозни изкуства, политиците да не се гаврят с нас!

Култура
12:15 - 31 Януари 2022
3216
Христо Мутафчиев пред Lupa.bg: Театърът и циркът са сериозни изкуства, политиците да не се гаврят с нас!

Председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев изрази разочарованието си, че политиците използват думи като "цирк" и "театър", за да оприличат дадена политическа ситуация. Той бе помолен от Lupa.bg да коментира думите на заместник-председателя на Народното събрание от "Има такъв народ" Ива Митева, която вчера заяви, че с решението депутатите да влизат в НС със зелен сертификат парламентът е приравнен на мол, на театър и на цирк.

Думите й логично предизвикаха буря от недоволство в социалните мрежи, още повече, че Народното събрание се оказа единственото публично място, където противоепидемичните мерки се неглижират, а депутатите нарушават правилото, което сами гласуваха - да влизат там със зелен сертификат.

"Не позволявам на българските депутати да използват думата "цирк", за да оприличат с нея Народното събрание. Циркът е изключително сериозно изкуство. Депутатите в парламента не могат дори да си помислят да достигнат до висините на цирковото и на театралното изкуство", каза пред Lupa.bg Христо Мутафчиев.

"Театърът и циркът са сериозни изкуства и никой не трябва да се гаври с тях, използвайки името на тези две велики световни изкуства, описвайки парламента. По-скоро парламентът може да бъде оприличен на кошер, в който прииждат едни пчели, дълго време бръмчат, след което си излитат и отиват да си събират меда от отделните цветчета", образно се изрази известният актьор.

Христо Мутафчиев допълни, че в театралните зали и изобщо в местата за сценични изкуства най-сериозно и най-отговорно се гледа на мерките срещу ковид. "Няма други места, на които така сериозно да се обръща внимание на мерките и на предпазването от ковида, който е засегнал целия свят", заключи шефът на САБ.