Христо Панчугов пред Lupa.bg: Сега пък ИТН ще прави кабинет! Звучи несериозно

Коментар
16:10 - 08 Юни 2021
8396
Христо Панчугов пред Lupa.bg: Сега пък ИТН ще прави кабинет! Звучи несериозно

Намерението на партията на Слави Трифонов да състави кабинет след новите избори при резултат, подобен на този от 4-и април, не е изненада, но звучи несериозно.  „Това, че в тази партия не са наясно с политическата посока, която трябва да поемат нито те, нито бъдещото управление на България, стана ясно още по времето на предишния парламент.” Тази позиция сподели пред Lupa.bg политологът Христо Панчугов.

„Не знам какво се е променило, че сега да тръгнат да правят правителство. Нямам идея какво стои зад подобно нещо. Очевидно просто се търси влизане във властта. Без да видим дневен  ред, политически принципи, около които ще бъде съставено подобно управление, звучи несериозно, наистина.”, сподели експертът и университетски преподавател.

По повод заявката на Трифонов,че няма да е депутат в следващото НС и че мястото му не е там, а да носи отговорност за онези, които е пратил в Народното събрание, което предизвика догадки президент или премиер иска да става, Панчугов каза:

„Засега е ясно, че не иска да става депутат. За него законодателната дейност очевидно не е приоритет. След като сега са обявили, че ще правят кабинет, по-вероятно е да вижда себе си като премиер, не толкова като президент. Мисля, че това е позицията, към която той се е прицелил. Но може и да бъркам, там нещата не подлежат на логика.”

По повод препъни-камъка за съставяне на ново управление заради нежеланието на анти-ГЕРБ партиите, които декларираха, че категорично отричат съюз с БСП, ДПС и бившите управляващи, експертът поясни: „Ние вече в рамките на служебния кабинет наблюдаваме събираеми хора, събираеми позиции. Следващите 2 месеца вероятно няма да са същите като тези, преди априлските избори. В този смисъл е възможно все пак да видим и промяна на начина, по който се правят управленските формули.”

Дали следващ кабинет може няма как да бъде съставен без намесата на БСП? Панчугов бе категоричен, че няма как да се прогнозира предварително какъв ще бъде резултатът на левицата, както и на ДПС на следващите избори, не е ясно и дали Патриотите ще влязат в следващия парламент.

"Малко е предсрочно да се твърди, че без Корнелия Нинова не може да се прави кабинет, защото не знаем какъв ще бъде резултатът на БСП  в следващия парламент. Отделно не знаем и какъв ще е резултатът на ДПС, който аз мисля, че ще е по-висок на тези избори. Не знаем и  дали ще влязат Патриотите и „Изправи се! Мутри вън!”. Т.е. математическото мнозинство в следващия парламент може да е твърде различно от това на предишния. Иначе може да се направи кабинет без БСП.", заяви експертът.

Разбира се, това не е единственият вариант за съставяне на следващ кабинет. За следващ кабинет най-важен е разговор около принципите и целите на едно ново управление, категоричен е политилогът.

Дали ГЕРБ ще има отлив или прилив на гласове на 11 юли? Панчугов смята, че твърдото ядро на бившата управляваща партия ще се мобилизира. "Не знаем и каква ще е активността на останалите, защото са летни месеци, някои ще бъдат разочаровани, но може да има други групи избиратели, които да виждат шанс за промяна на тези избори. Трудно е да се прецени каква ще е ситуацията.", обясни той. 

Що се отнася до основните играчи, очаквани да съставят правителство - ДБ и ИТН и дали коалицията им ще е проблемна, предвид твърдите програмни принципи на обединението на Христо Иванов, Панчугов поясни: 

"Колко пък да са принципни и неприемащи от ДБ? Тъй като основният въпрос, който стои е как непримирими партньори от гледна точка на позициите доскоро партньори като ДСБ например, харесват хора от това правителство. Например Янаки Стоилов доскоро беше неприемлив за тях, но сега очевидно нямаме проблеми той да е част от един служебен кабинет. Явно се променят позициите на ДБ. Големият въпрос обаче е защо биха се променили и биха влезли в управлението със Слави Трифонов. Т.е. кои са приоритетите, в каква посока и колко приемливи са за ДБ. Ако това се окаже достатъчно публично и прозрачно, възможно е да видим кабинет между тях.", заключи политологът.