Христо Панчугов: Твърде вероятно е вотът на недоверие да събори правителството

Разказът за нулевия процент корупция очевидно няма да събере мнозинство, коментира политологът

Свят
10:54 - 15 Юни 2022
3377
Христо Панчугов: Твърде вероятно е вотът на недоверие да събори правителството

Българските граждани заслужават да разберат какво се случва по казуса Северна Македония, както и дали ще бъде разплетен в близко бъдеще, каза политологът Христо Панчугов по повод поисканото закрито заседание на парламента, на което да бъде изслушана Теодора Генчовска.

"Големият въпрос, който стои, е опитът за пореден път да бъде направено много вредно внушение – че нямаме самостоятелна позиция, че премиерът е поел някакви тайни ангажименти пред някакви тайни хора, за да прецака българската история и идентичност."

"Темата за Северна Македония – това е темата за изборите и прави заложник една изключително важна от гледна точка на българската национална сигурност тема, на частно-партийни интереси и то в краткосрочен план. Тук изключително огромна вина носи Кирил Петков лично, в невъзможността си да обясни своята позиция за Северна Македония, нито желанието си да избърза с това решение през последните няколко месеца. Невъзможността да се нарисува ролята на България в този процес", изтъкна политологът.

По думите му "Северна Македония се превръща в лакмуса за това какво не работи в тази управленска коалиция".

Съвсем вероятно е вотът на недоверие да доведе до падането на правителството, смята Панчугов. Според него има достатъчно формации, които биха подкрепили такъв вот.

"Възможностите за преговори са доста ограничени."

Като "изключително лоша новина" Панчугов определи "заявката от самите ПП и мнозинството, че нямат контрол какво се случва в различните министерства". По думите му се е стигнало до това "всяко министерство да се превърне във феодално владение на една или друга политическа сила".

"Ако продължат да функционират по същия начин, отговорът е много прост – не, няма причина това правителство да продължава да управлява."

"Този разказ за нулевия процент корупция очевидно няма да събере мнозинство. Този разговор какви големи герои са това управление, но никой не го усеща и колко неразбрани са те, също няма да събере мнозинство", коментира Христо Панчугов в предаването "Преди всички" по БНР.