Христо предлага: Росен Желязков и Никола Минчев на ротация

Има такъв модел в Европарламента, уточни лидерът на ДБ

Топ
17:47 - 19 Октомври 2022
2167
Христо предлага: Росен Желязков и Никола Минчев на ротация

В патовата ситуация, в която избор на парламентарен председател не се задава, Христо Иванов подхвърли конкретна идея към първите две политически сили, които зациклиха и не искат да отстъпят нито крачка. 

Ротация на председателския пост в парламента между кандидатите на двете най-големи партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", предлага "Демократична България. Идеята бе лансирана след заседание на ПГ от съпредседателя на коалицията Христо Иванов.

"Ситуацията е изключително вредна, защото не може да започне да работи НС. Ние сме внесли пакет от закони, България има нужда от бюджет, от закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост като минимум", обясни Иванов. Затова и ще предложат ротацията на предстоящия утре председателски съвет. На какъв принцип да става това, и на колко време - тепърва ще се изяснява.

"Предлагаме да излезем от политическата логика и да уточним една програма минимум от най-спешните задачи, на нейна база да постигнем съгласие за ротация. Има такъв модел в Европейския парламент. Това позволява решението да не е на база на политическа търпимост или нетърпимост, а да се свърши определена работа", заяви Иванов. И уточни, че трябва да има бюджетна и правна комисия. Целта ни е чисто процедурно да отпушим нещата, добави той.