Христо(с) Мутафчиев се изповядва в „Бар Рай при Юда"

Пиесата "Боже мой" на сцената на Народния театър е написана специално за актьора

Култура
12:17 - 21 Ноември 2023
2306
Христо(с) Мутафчиев се изповядва в „Бар Рай при Юда"

"Самотен мъж на маса в бара се обръща към останалите посетители. Оказва се, че барът е на Юда, а мъжът е Христос. Или поне така твърди. Защо? Какво иска да постигне, ако е Той наистина?" Това споделя Стоян Радев за моноспектакъла "Боже мой" с участието на Христо Мутафчиев, който режисьорът постави на Камерна сцена в Народния театър. 

"Пиесата „Боже мой“ е повик за човечност и любов във времена, в които с Божието слово се злоупотребява и вместо да е извор на живот, с него се оправдава унищожението. Екипът на спектакъла ви кани на един топъл, откровен разговор по най-дълбоката тема, която търси отговори в сърцето и ума на всеки човек. Разговор с усмивка и сълза, с ирония и състрадание", каза Стоян Радев.

Премиерата на спектакъла е на 21 ноември и е четвъртата премиерна постановка за настоящия театрален сезон в Народен театър „Иван Вазов“.

Текстът е вдъхновен от романа „Жажда“ на белгийската писателка Амели Нотомб и е написан специално за Христо Мутафчиев от Теа Денолюбова. Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, а художник – Елица Георгиева. Режисурата и звуковата картина са на Стоян Радев.

Предпремиерата на моноспектакъла се състоя в събота, 18 ноември в Нощта на театрите. Веднага след края на представлението Христо Мутафчиев, Стоян Радев и Теа Денолюбова проведоха среща – разговор с публиката в Камерна зала, която сценографът Елица Георгиева е преобразила в „Бар Рай (при Юда)“. Актьор, режисьор и автор разказаха за репетиционния процес, за предизвикателствата, пред които са били изправени и за посланията, отправяни от героя на Христо Мутафчиев.

„Благодаря на Народния театър, че ни позволи да поемем този риск. Защото наистина е риск да говориш за неща, които хората често пъти не разбират или на които не вярват“, сподели със зрителите Христо Мутафчиев.

Следващите дати, на които публиката може да гледа спектакъла „Боже мой“, са 28 ноември, 12 и 23 декември, а последното представление за годината ще бъде навръх Нова година от 19:00 ч. на Камерна сцена.