Христо Шопов на 60

Актьорът прави своя дебют в киното на 17 години, а ролята му на Пилат в "Страстите Христови" му носи световна слава

Култура
14:23 - 04 Януари 2024
14274
Христо Шопов на 60

Един от най-талантливите български актьори - Христо Шопов празнува днес 60-годишен юбилей. Принадлежи към семейство, в което поколения наред е градена истинска династия от актьори.

Баща му е дълбоко уважавания и известен български актъор Наум Шопов, изиграл главната роля в голям брой филми и театрални творби. Майка му, Невена Симеонова, както и сестра му Лиза Шопова, също са актриси. Дядо му е основател на театъра в Стара Загора, а баба му, Мара, е забележителна актриса. Съпругата на Христо, Мариана Станишева, освен че е актриса, е и кастинг директор.

При такава обстановка и семейна традиция, Христо Шопов учи актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

През 1981, едва 17 годишен, той прави своя дебют в киното с „Дишай, човече!”, където му партнира неговата майка Невена Симеонова.

Следва филмът „За госпожицата и нейната мъжка компания” с режисьор Иван Добчев и първите стъпки в театъра.

През 1988 година, докато е в четвърти курс, Иван Андонов, кино режисьор с когото ще продължи да работи в бъдеще, го избира сред тежък кастинг за изпълнение на главната роля във филм, превърнал се в истински култова творба в България: „Вчера”.

Във „Вчера” , чрез смела и оригинална игра, Христо обезсмъртява младежа Иван, храбър и благороден ученик-бунтар, един от онези герои, които оставят следа в българската кинематография.

От този момент нататък, Христо се превръща в един от най-известните актьори в България и има късмета да бъде главно действащо лице във филми като „Маргарит и Маргарита”, „Индиански игри” , „Любовното лято на един льохман” , „Очите плачат различно” и други.

По-голямата част от тях жънат голям успех и, отличени с награди, остават като незабравими творби в българската киноистория. По това време Христо Шопов продължава да затвърждава солидната си подготовка като актъор, благодарение на усърдна работа в театъра. Сред тях са „Скок в леглото” (1992) или „Контракт” (1992), където партнира с баща си на сцената.

В творческата история на Христо Шопов деветдесетте години са синоним на значителен брой участия в кино и телевизионни творби („Кръговрат”, „Нощта на самодивите” , „Трафик” …), като в голяма част от тях той играе главната роля. Важно е да се отбележи и че по това време започва да се споменава неговото име сред тези на европейските актъори, взели участие в международни продукции („Berlin 39” , „Annata di pregio” , „Дон Кихот се завръща” ).

В началото появата му в продукции, различни от тези за българския екран са спорадични, но с настъпването на XXI век, присъствието му в американски или европейски филми може да бъде определено като обичайно („Сивата зона” , „Смърт, измама и съдба на борда на Ориент Експрес”, „Пехотинци” , „Удобна мишена”, „Аз съм Дейвид” , и т.н…).

Работата в чужди филми обаче, съвсем не стават причина за пренебрегване на участието в български продукции. В доказателство на това са и заглавия като „Коледата е възможна” (2001- заради участието си в този филм той получава Награда на Съюза на артистите на XXVI международен кино фестивал Златна ракла), „Най-важните неща” (2001), „Следвай ме” (2003) или „Славата на България” (2003).

Ако трябваше да избираме повратния момент в кариерата на Христо, без съмнение би трябвало да насочим вниманието си към 2003 година, когато му е предоставена огромна възможност.

Режисъорът Мел Гибсън го избира да превъплъти Пилат Понтийски в изключително известния филм „Страстите Христови”. От този момент насетне от известен актьор с лице, познато главно на българско и европейско ниво, Христо се превръща в признат в целия свят актьор.

В „Страстите Христови” той представя майсторска игра, въплъщавайки се в римския префект, принуден да осъди Иисус. Доказателство за тази уникална интерпретация е наградата за най-добър актъор от Филмовия Фестивал в Иркутск през 2004 година, присъдена му именно заради превъплъщението в ролята на Пилат.

След тези участия, вече никой не се съмнява в способностите на Христо Шопов да се справи успешно с каквато и да е роля, която му бъде поставена: герой или злодей, в драма, комедия или екшън....приносът му пред камерата е гарантиран.


През последните години той играе главната роля в големи телевизионни и кино продукции, голяма част от тях европейски: „Барбароса”; отличеният с много награди „Love.net” -блокбъстър за 2011-; „Операция шменти капели” ; „Генерал Дела Ровере”; „Барабас”; „Досието Петров", и пр.

На Филмовия фестивал на Югоизточна Европа (South–East European Film Festival 15.05.2012), Христо Шопов получи награда за най-добър актьор за ролята си на доктор Филип Богатев във филма „Love.net” .

През 2013 г. се долавя дълбоката индивидуалност на два персонажа, изиграни от Христо Шопов, които още от първия миг пленяват зрителя на малкия екран. Първият персонаж е на Павел Троянов, шефът на тайните служби в новия сериал „Четвърта власт“. Филмът е изпълнен с интриги, развиват се сложни отношения между службите за разузнаване на правителството, политиката и медиите.

Вторият персонаж е от „Дървото на живота“, сериал, чудесно приет от зрителите, което доведе до заснеманенето на втори сезон. В този филм Христо играе незабравимия офицер от българската армия Йордан Вълчев - истински патриот и идеалист, чийто живот се развива в епоха на големи промени в държавата, когато е подписана Декларацията за независимостта на България. Това е един наистина обичан от зрителите телевизионен персонаж.

Очакването на любителите на театъра да видят Христо на сцената на живо ще бъде възнаградено през 2014 г. Между снимките на различни продукции и след дълго отсъствие от театралната сцена, актьорът се връща, за да изиграе ролята на главния герой, проф. Джон Олдман, в известното произведение на Джереми Биксби – „Човек от земята".

През 2016 Христо Шопов за пръв път застава зад камерата по време на снимките на документален филм със “Stand by” като негов режисьор и продуцент. В “Stand by” се сблъскваме с един не толкова популярен спорт като IPSC (Международна конфедерация по приложна стрелба), който в рамките на около 30 минути доближава зрителя до една спортна дисциплина по стрелба, базирана на точността, мощта и скоростта.

В България приема името на „Динамична стрелба“. С помощта на този документален филм зрителят безспорно успява да добие истинска представа за тази спортна разновидност, основаваща се на дисциплината и респекта към оръжията, отговорността на практикуващия и заличаването на идеята, свързваща агресията с оръжията.

Също така през 2016 г. бе премиерата на театралната постановка „Догодина по същото време“, творба на Бърнард Слейд, която пожъна огромен успех в Бродуей в своето време. Нейните герои: Христо Шопов ( в ролята на Джордж) и актрисата Лилия Маравиля (като Дорис), успяват успешно да вълнуват зрителите почти два часа в един поглъщащ спектакъл, пълен с хумор, нежност, ирония, гняв, сила или слабост на човешкото същество.

Топлите чувства и аплодисментите на публиката във всяко едно от представленията са достатъчен стимул за актьора да реализира едно Национално турне, което през 2016 премина през 18 града в България. В това национално турне също така се включиха 3 представления на спектакъла „Човек от Земята” .

Турнето продължи и през 2017 година, посещавайки 10 града с пиесата „Догодина по същото време“. Към тези пиеси трябва да прибавим впечатляващия спектакъл „Всичко или нищо“, представен за първи път през месец април тази година. „Всичко или нищо“ е една тетрална постановка, вдъхновена от темата за любовта и приятеството, пълна с комедийни диалози, но също така и с драматични разкрития, носещи емоции, оригинални и пленяващи моменти.

 „Всичко или нищо“ е написана и режисирана от Лиза Шопова специaлно за Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. От 23 април „Всичко или нищо“ става част от Националното турне на Христо Шопов, което обиколи 21 града.

Същата година актьорът отново се захваща с режисура с новия документален филм „Втори шанс“. Във „Втори шанс“ се разказва за сложния свят на животните, които нямат късмета да живеят със стопанин, който да им предоставя необходимото да преживяват, но и нещо също толкова съществено като любовта.

Това е един напълно благотворителен филм, който разказва на хората за техния дълг пред света, в който живеем, привързаността им или пък тяхното безразличие към животните, и по-точно, към кучетата. „Втори шанс“ получава заслужено признание, награден за най-добър документален филм на Фестивала за изкуство и филми Equus (САЩ) през 2019 г.

Неговият „главен герой“ е приютът за кучета на Animal Help Mezdra — място, на което като по чудо след препятствията и проблемите, пред които са били изправени отговорните за приюта хора, голям брой кучета имат свой дом, храна, ваксини и получават любов благодарение на напълно доброволните усилия и работа на малка група любители на тези очарователни животни. 

В обобщение резултатът от над 30 години актьорска кариера на Христо Шопов са повече от 70 филма само до момента. И всичко това, без дори да споменаваме театралните постановки и работата му в други културни сфери.

Успехът на един актьор категорично не е плод единствено на талант и късмет. Нужни са смелост, борбен дух, търпение, саможертва, проява на характер пред несгодите и, естествено, постоянство.

Христо Шопов съумява интелигентно да съчетае всеки един от тези елементи и да ги управлява чрез таланта си, за да се издигне заслужено до един от най-престижните по настоящем актьори в Европа.