Христо Терзийски докладва на Борисов: По-малко са жертвите по пътищата през 2020 г.

466 са загиналите в страната

У нас
12:55 - 18 Януари 2021
1271
Христо Терзийски докладва на Борисов: По-малко са жертвите по пътищата през 2020 г.

Има намаление на катастрофите и на жертвите по пътищата през миналата година, отчете вътрешният министър Христо Терзийски по време на инспекция на премиера Бойко Борисов на ремонт на пътя между община Лъки и Асеновград.

Очаква се до две седмици ремонтът на пътя да приключи - остава да се положи последния слой асфалт, да се поставят маркировка и мантинели, докладва зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Докато през 2019 година сме дали 24 млн. лева за мантинели на пътищата, през миналата година за тази цел сме изхарчили 63 млн. лева, допълни Нанков.

Все още се чакат окончателните данни за жертвите по пътищата през миналата година, но според сегашните, по пътищата на страната през 2020 година са загинали 466 души - със 164 души по-малко от 2019 година, каза министърът на вътрешните работи. По думите му само през 1961 жертвите по пътищата са били по-малко - 450 души. И това при 15 милиона автомобила по-малко и то какви автомобили - трудно вдигащи 100 километра в час, коментира Борисов. По-малкият брой жертви се дължи на по-добрата пътна инфраструктура и обучение на шофьорите, както и на засиления контрол - камерите са най-добрите регулировчици, каза още Борисов.

По-късно премиерът Борисов инспектира и хвостохранилището на оловно-цинковия завод край Пловдив.