Христо Терзийски: Главният секретар на МВР се е заел с изборите

По време на вота ще следим за кибератаки, заяви вътрешният министър

Политика
13:24 - 29 Януари 2021
3449
Христо Терзийски: Главният секретар на МВР се е заел с изборите

Няма причина за съмнения в професионализма на шефовете на полицията по области, обясни по време на парламентарния контрол министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. Така той коментира идеята на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов директорите на областните структури на МВР да се ротират дни преди изборите. Шефът на Благоевград да бъде изпращан в Силистра, беше дал пример Цветанов по време на консултациите при президента в началото на месеца.

"Няма да коментирам бивши вътрешни министри. Имах възможността вчера в една обществена телевизия да кажа, че всички директори на обастни дирекции на МВР са дългогодишни професионалисти, които са извървявали кариерата си стъпка по стъпка. Има и областни директори, които са назначавани от времето на БСП. Нямам основание, аз като доскорошен директор на национална полиция, да се съмнявам в техния профезионализъм, тяхната безпристрастност и техния авторитет сред служителите. Освен директорите на областните дирекции имаме и над 170 началници на районни управления. Те също са извървели дълъг кариерен път и на тях се крепи честността за провеждането на изборите", коментира Христо Терзийски.

Тази година пандемията ни предоставя предизвикателство с нуждата от спазване на противоепидемични мерки. В този смисъл ключовите думи за нас са "активното взаимодействие" за спазването на мерките. Имам предвид активното взаимодействие на всички наши звена както с институциите пряко ангажирани с провеждането на изборите като ЦИК, така и с РЗИ, обясни още министърът.

МВР е създало оперативен щаб под ръководството на главния секретар за следене на изборния процес. Изготвен е план с конкретни организационни и управленски методи. Със сили и средства ще се гарантира охраната на масовите прояви, помещенията за печатане на изборни книжа, транспортирането на книжата и техническите устройства за машинно гласуване.

Ще се направят проверки и за пожарната безопасност на секциите за гласуване както и печатниците. Ще се следи и за кибератаки, посочи още министърът.

Ще има и горещ телефон за гражданите, на който може да се подават сигнали за нарушения в изборния ден. Водят се и регулярни срещи с кметове и областни управители за осигуряване сигурност на вота.

Създава се организация за издаване на изгубени, откраднати или повредени лични карти и паспорти. От медицинския институт на МВР се създават преносими урни и избирателни списъци при не по-малко от 10 заявили, посочи още Терзийски.