Хроники на съвременна Германия в Софийската галерия

Нова изложба на световноизвестната фотографка Барбара Клем

ЕС
19:44 - 14 Септември 2023
1989
Хроники на съвременна Германия в Софийската галерия

Изложбата “Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия” на фотографката Барбара Клем се открива в Софийската художествена галерия на 20 септември. Авторката е една от най-изявените хроникьорки на съвременна Германия.

Гостуващата изложба представя над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия. Клем улавя уникални и често напрегнати моменти като едни от най-емблематичните кадри на нашето време: братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и на ГДР Ерих Хонекер, съвременните германски политици Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Ясен акцент в изложбата са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. Снимките от падането на Берлинската стена и Обединението са драматична кулминация на този разказ, който започва в по-ранните є снимки, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес.

Включени са фотографии от всички сфери на обществения живот: от политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, снимки от демонстрации, протести и живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства. И Барбара Клем всеки път успява да създаде портрети на хора в уникални, безценни моменти на непринуденост.

Обхващайки четиридесет години, творбите на Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в “икони на съвременната история”, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения. Това е фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската журналистическа фотография, посочват от галерията. Барбара Клем добавя своя собствена гледна точка към привидната обективност на документалния жанр, следвайки художествените принципи на композиция в изображенията си. Нейните творби ни пренасят в най-важните области на обществения живот във Федерална република Германия, Германската демократична република и в много други държави.