Хуан Диего Флорес посреща рождения си ден в НДК

За своя празник прочутият тенор ще заложи на вегетарианска кухня, био плодове и чай

Култура
13:19 - 06 Януари 2021
1801
Хуан Диего Флорес посреща рождения си ден в НДК

На 13 януари световноизвестният оперен певец от перуански произход Хуан Диего Флорес ще репетира със Софийската филхармония в зала 1 на НДК за концерта си на следващия ден. По този начин той ще посрещне 48-ия си рожден ден на сцената.

Флорес е роден в Лима на 13 януари 1973 г.  Той гостува за първи път у нас между концерта си в Лиеж, Белгия и предстоящата премиера на Виенската опера на “Фауст” от Гуно.

Българската публика познава досега Флорес единствено от големия екран, от редовните кинопрожекции на спектакли на нюйоркската Метрополитен опера и на Кралската опера в Лондон. 

Хуан Диего Флорес е един от малкото случаи в оперния свят, в който изпълнител започва като поп изпълнител и после се ориентира към оперната сцена. Той е син на много известният в Перу певец Рубен Флорес, изявявал се в пеене на фолклор и на песни на местни композитори. 

През 1989 г. младият Хуан печели националният поп фестивал "Песен за мира", който се предава директно по телевизията, а на следващата година влиза в местната консерватория. Там за първи път преподавателите му обръщат внимание върху специфичния му висок теноров глас, способен да взема с лекота много високи тонове. Едва през 1993 г. обаче той решава да се преориентира към оперната сцена. 

Две години по-късно е неговото бойно кръщение - участва в Росиниевия фестивал в италианския град Пезаро, където е ангажиран в една роля, но се налага да спаси съвсем друг спектакъл, за който изобщо не се е подготвял и така се превръща в героя на фестивала. Оттогава той е редовен гост през лятото на Пезаро. 

Следва шеметна кариера по световните сцени и то в много трудни роли за тенори в опери на Росини, Доницети, Белини, Моцарт, които изискват от певеца виртуозно владеене на гласа. 

Флорес в момента се смята за един от най-добрите лирични тенори в света и много рядко посяга на друг репертоар извън чисто белкантовите опери. Той е редовен гост на Метрополитен опера, Виенската държавна опера, Миланската скала, оперните театри в Испания и в Латинска Америка. 

Диригент на оркестъра на Софийската филхармония на 14 януари ще бъде Кристофър Франклин В програмата са включени арии от Росини, Доницети, Белини, Сен-Санс, Лехар, Масне, Гуно, Пучини и Едуард Лало. 

Гостуването на Хуан Диего Флорес е част от продължаващата вече трета година традиция на Софийската филхармония да кани големи имена от оперната сцена в пика на кариерата им. Досега гостуваха Томас Хемпсън, Елина Гаранча, Диана Дамрау, Никола Тесте, Соня Йончева, Анджела Георгиу заедно с тенора Стивън Костело. 

За своя празник прочутият тенор ще заложи на вегетарианска кухня, био плодове, чай и кафе, издават организаторите на събитието от Филхармонията.