Huawei се изправя пред нов проблем

Санкциите на САЩ се отразяват все по-негативно на компанията

Актуални новини
09:02 - 10 Август 2020
2028
Huawei се изправя пред нов проблем

Huawei се изправя пред нов проблем заради санкциите на САЩ. Китайският ИТ гигант постепенно остава без чипове за смартфоните си, съобщава Associated Press.

Президентът на бизнеса с потребителска електроника на Huawei, Ричарад Ю, е заявил, че компанията ще спре производството на своя процесор Kirin на 15-ти септември т.г. Причината - те се произвеждат с американски технологии. Достъпът на Huawei до тях е ограничен от миналата година след като американският президент Доналд Тръмп въведе ограничения.

"Това е много голяма загуба за нас. За съжаление, с втората поредица санкции, нашите производители можеха да получават поръчки само до 15-ти май. Производството ще спре на 15-ти септември. Тази година може да е последната за чиповете Kirin от висок клас", казва Ю по време на конференцията China Info 100.

Ю допълва, че компанията изпитва недостиг на чипове и доставки. Той очаква продажбите на смартфони тази година да са по-ниски, но не дава конкретни прогнози.

По-рано тази година Huawei обяви ръст на приходите си за първото полугодие, при това с 13,1%. Като причина компанията даде по-големите продажби на продукти от висок клас, но не влезе в повече подробности.

През последните месеци Huawei се пренасочва към други устройства, например лаптопите. За сега компанията продължава да се справя добре и на пазара на смартфони, като през второто  тримесечие дори се изкачи на първо място в света по продажби на мобилни телефони. Основната причина за това е голямото търсене на устройствата в Китай, докато продажбите на международния пазар са се понижили с 27%.