ХУБАВАТА НОВИНА: Момиче продава косата, за да спаси учителката си

Ученичка от Велико Търново продава косата си на търг, а парите ще дари за лечението на болна жена

Общество
13:42 - 14 Февруари 2021
4795
ХУБАВАТА НОВИНА: Момиче продава косата, за да спаси учителката си

Искра Райкова е на 16 години и учи в Природоматематическата гимназия в старата столица. Косата е нейната гордост и от дете досега тя никога не я подстригвала късо, а само я намалявала с по няколко сантиметра. Преди дни момичето научава, че се набират средства за лечение на учителката от СУ „Ем. Станев” Цветанка Пенчева, на която е необходимо да се направи животоспасяваща операция в чужбина. Без изобщо да се замисли 16-годишната ученичка решава да отреже косата си и да я обяви на търг с наддаване.

Парите ще бъдат предадени за лечението на учителката. Искра споделила идеята с майка си Анелия Владимирова, която я подкрепила. „Бях учудена, но в същото време и силно очарована от решението на Искра. И дано да има повече такива случки в нашата държава и повече такива деца, готови да откликнат и да помогнат на нуждаещите се”, сподели пред „Монитор” майката Анелия.

Когато тя попитала дъщеря си няма ли да е мъчно за косата, които толкова години не е отрязвала толкова къса, Искра без да се замисли отговорила: „Тя ще порасне пак, а тези пари са много необходими точно сега за лечението на г-жа Пенчева.”

Г-жа Цветанка Пенчева се нуждае от операция в чужбина

След публикуването на съобщението за предоставената на търг коса, много хора са се обаждали на майката Анелия да поздравятдъщеря и за взетото решение. Досега обаче все още нито един не е предложил да учатва в търга с конкретна сума за купуване на косата. Въпреки това Анелия и дъщеря и Искра не губят надежда, че и това ще стане.

За онези, които проявят интерес косата на тийнейджърката е с дължина над 30 см. и с тегло 150 грама. Тя никога не е третирана с маша или с преса. Проверка в интернет показва, че подобна коса се купува на цени от 500 до 2000 лв. за килограм. Единственото условие е косата да е с дължина не по-малко от 45 см. Въпреки това, с оглед благотворителната цел на търга дано да се намери купувач и на косата на 16-годишната Искра, макар тя да е малко по-къса.

Междувременно колегите на нуждаещата се от средства за лечение в чужбина учителка Цветанка Пенчева, са подели инициатива за събиране на така необходимите средства. В разпространения от тях призив се казва: „Всеки от нас може да бъде глътка надежда и причина за това тя да е с нас и да ни огрява със слънчевите си усмика и душа. Молим за Вашата съпричастност.” Дарителници са разположени в Езиковата школа „Магнаура” и в Природоматиматическата гимназия във Велико Търново, Който желае да помогне със средства на обявената банкова сметка.

Първа инвестиционна банка

IBAN BG05FINV91501317517474

Титуляр: Цветанка Петрова Пенчева.