Хубавото Наде: ЕК няма как да притисне Австрия за Шенген

България изигра огромна роля в стабилността на Западните Балкани, твърди Нейнски

ЕС
13:43 - 29 Септември 2023
1840
Хубавото Наде: ЕК няма как да притисне Австрия за Шенген

Процесът по разширяването на ЕС беше загубил инерция и доверие. Аз очаквам, че през октомври или декември ще влезе Докладът по разширяването на ЕК и тогава ще се вземе решение по започването на преговори с Украйна и Молдова. Целият процес по присъединяване в ЕС отнема време, но волята на страните членки е много важна, че те ще стартират такава процедура. Надявам се след това да дойде времето и на Западните Балкани, защото тяхното изоставане е най-съществено.

Това каза в студиото на "Евронюз" бившият външен министър на България Надежда Нейнски.

Никога не е било лесно. България изигра огромна роля в стабилността на Западните Балкани. Ние се държахме като страна от НАТО преди да влезем там. Показахме, че може да се разчита на нас и затова влязохме в НАТО и ЕС. Очевидно сега има дефицит на доверие по отношение на Шенген. Румъния има инстурменти за въздействие. Главен прокурор на Европейската прокуратура, зам-секретар на НАТО и т.н. Тези неща са важни. Ние сме изпълнили техническите критерии, но държавите имат вътрешен дневен ред. Председателят на ЕК няма инструменти да пресира Австрия и Нидерландия, за да ни допуснат в Шенген.

Тези твърди действия на Румъния предполагат да се движим в пакет. Трябва да имаме тесен контакт с колегите ни там. Защото, за да предприемеш рязка стъпка ти със сигурност имаш някаква стратегия.