Хубавото Наде се оказа против експертен кабинет

Възраждане трупала и значителен негативен вот, за който също ще носи отговорност, анализира Нейнски

Политика
17:35 - 06 Април 2023
3568
Хубавото Наде се оказа против експертен кабинет

"Трудно можем да говорим за възможности за коалиция между партиите. Струва си да се говори за възможността за съставяне на евро-атлантическо мнозинство около ценности, което да изработи програма с основните приоритети за България. Тогава няма да има значение чий е мандатът". Това каза пред БНР Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи. 

И подчерта, че в правителството трябва да има хора с политически, а не с експертен профил. Тя припомни, че демокрацията е диалог и това, че водиш разговори, не означава, че си съгласен с една или с друга политическа сила. 

"Необходимо е съгласие. Защото в сегашната ситуация не е възможна коалиция, а и тя би била контрапродуктивна в политическото противопоставяне, което имаме... В тази ситуация няма как да се заиграе с временни мнозинства, които още повече ще отвратят и отблъснат хората". 

Нейнски допълни, че партия "Възраждане" в известна степен събира и негативен вот, затова отговорността на евро-атлантическите партии е много голяма - да убедят хората и да върнат доверието в ценностите, които те подкрепят. 

По думите й проблемите със съдебната реформа карат много хора в страната да се превръщат в скептици по отношение на способността на демокрацията да защити правата им, бизнеса им, живота им. 

"Тази тема след тези избори се поставя с още по-голяма острота, защото никой не очакваше, че "Възраждане" ще стане трета политическа сила. Притеснявам се, ако се засили спиралата на невъзможността да се създаде стабилно правителство, колко хора ще започнат да се радикализират. ИТН отново влиза в играта... Буксуването на реформите създава евроскептицизма и радикализацията". 

Надежда Нейнски подчерта, че България трябва да си върне властта, където й е мястото – в парламента:

"Там се решават нещата и там се води диалог между партиите, а не под патронажа на президента".