Хубавото Наде: Влизането ни и в сухопътния Шенген зависи най-много от изборите

Пронацистките и фашистките партии в голямата си част симпатизират на Путин, заяви Нейнски

Новини
20:30 - 01 Октомври 2024
1761
Хубавото Наде: Влизането ни и в сухопътния Шенген зависи най-много от изборите

"В момента има много сериозен геополитически дебат. Много е интерсен фактът, че пронацистките и фашистките партии в голямата си част симпатизират на Путин, а той казва, че се бори срещу нацистите", сподели бившият министър на външните работи Надежда Нейнски по повод победата на крайнодясната Партия на свободата на парламентарните избори в Австрия.

Демократичните общества имат свойствата да провеждат дебати, каквито няма в тоталитарните държави. Част от тези дебати и се използват от противниците на демократичните държави с цел да се насажда страх от някои геополитически процеси. В момента двете големи теми са мигрантите и войната Русия – Украйна, заяви тя.

Резултатите от изборите в Австрия поставят много въпроси пред Европа. Ако лидерът на партията на свободата успее да създаде правителство, има възможност в Европейския съюзда се създаде един блок от държави като Унгария, Словакия, може би Чехия и Австрия. Но смятам, че няма да се стигне дотам, тъй като ще се задейства имунната система на Европа. Заплахата за демокрацията е нещо, което се отчита в Европа, посочи Нейнски. в предаването "Още от деня".

По думите ѝ правилата за вземане на решения в Европейския съюз рябва да бъдат променени.

В момента залогът е изключително голям и Европа не може да си позволи определени държави да се превръщат в спънка на нейните политики, като налагат вето, отбеляза бившият външен министър.

Според Надежда Нейнски шансовете на България и на Румъния да влязат и в сухопътния Шенген зависят най-много от вътрешните избори, а не от външнополитически фактори.

На нас ни трябва политическо решение за изпълнение на критериите. Няма как България да иска решение, ако не излъчва сигнали за предскаезуемост и стабилност. Ако имаме ясно проевропейско и реформаторко правителство в следващите 4 г., шансовете ни се увеличават много. Усилията на българските политици трябва да бъде насочено към тези избори. Колкото по-висока еизбирателната активност, толкова е по-голяма вероятността правителството да не зависи от инженерни проекти, които прокарват олигархични интереси, каза още Нейнски.