Художествената академия чества 90 години от рождението на Румен Скорчев

В експозицията са представени произведения на твореца, които обхващат целия му път – живопис, графика, илюстрации и рисунки

Култура
11:11 - 19 Септември 2022
2158
Художествената академия чества 90 години от рождението на Румен Скорчев

Юбилейна изложба „90 години от рождението на Румен Скорчев“ ще бъде открита в Националната художествена академия (НХА). Събитието ще се състои на 20 септември, вторник.

В експозицията са представени произведения на Скорчев, които обхващат целия път на художника – живопис, графика, илюстрации и рисунки. Включени са творби от цикъла „Закуска на тревата“, илюстрации към „Рубайят“ от Омар Хайям, „Приказки“ на братя Грим, албум с авторска поезия и др. Куратор е Сузана Николова, която е автор и на монографията „Визуалният език на Румен Скорчев“. Изданието е осъществено по повод изложбата и с финансовата подкрепа на национален дарителски фонд „13 века България“ и по програмата за научна и художественотворческа дейност на НХА за 2022 г.

Румен Скорчев (1932-2015) завършва специалност „Илюстрация“ на НХА при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков през 1964 г. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и др. От 1977 г. ръководи ателие в специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в НХА. От 2009 г. е академик.

Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги по класически литературни произведения на Александър Пушкин, Пейо Яворов, Омар Хайям, Шарл Бодлер, братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников и др.

Академик Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерия Уфици, Флоренция (Италия), аалерия Албертина, Виена (Австрия), музей „Виктория и Алберт“, Лондон (Англия) и др.