Художничката Дора Бонева празнува 85 години с нова изложба

Култура
17:20 - 16 Април 2021
1240
Художничката Дора Бонева празнува 85 години с нова изложба

Художничката Дора Бонева представя новата си изложба живопис, която в голяма част е ретроспективна. В нея са включени и картини, рисувани в последните месеци. Изложбата може да бъде разгледана в столичната галерия "Райко Алексиев" до 10 май.

На 11 април художничката, чийто съпруг бе големият поет Любомир Левчев, навърши 85 години. Родена е в Габрово и завършва Художествената академия при проф. Дечко Узунов.

Дора Бонева има над 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония и др. Художничката има награди от Съюза на българските художници, от Софийската община, от културния институт "Солензара" в Париж. Има сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства.

"Дора Бонева е интимен художник. Тя избира природния обект или човека, когото портретува, със стремежа да ни приближи и разбере и едва тогава да го включи в своя свят. Затова нейните платна са като диалози насаме, без многословие, но със скъсяване на дистанцията, с доверие и честно разбирателство. Винаги имам впечатлението, че с всяка картина Дора отваря прозорец към света. Сякаш иска да каже "погледни какво чудо е тази зима" или това цвете", казва за нея българският изкуствовед и политик Иван Маразов.

Покана за изложбата изпрати и синът на Дора Бонева - Владимир Левчев, който написа във фейсбук: "Майка ми, Дора Бонева, която имаше рожден ден на 11 април, открива голяма ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев" в София.

За съжаление, самата тя няма да може да присъства на вернисажа по здравословни причини. Но изложбата, в която са избрани нейни живописни платна от последните шейсет и седем години, наистина е много добра. (Куратор реално е сестра ми Марта Левчева.)"