Художниците от българския Монмартър с юбилейна изложба

Столичният район "Изгрев" показва уникална експозиция на творци и дипломати през ноември в арт галерията в Интерпред

Култура
12:39 - 29 Октомври 2020
2411
Художниците от българския Монмартър с юбилейна изложба

XXV юбилейна изложба на художниците от район “Изгрев” 2020 - “Изгревът на творчеството – четвърт век” ще бъде официално открита на 4 ноември от 18 часа в сградата на Интерпред – в галерийното пространство на Арт – Плейс (кв. “Изгрев”, бул. “Драган Цанков” № 36, метростанция “Жолио Кюри”). Всички желаещи да я посетят ще могат да го направят в периода 4 – 27 ноември 2020 година, научи Lupa.bg от пресцентъра на район "Изгрев".

Изложбата се организира от столичния район „Изгрев”, под патроната на кмета д-р Делян Георгиев, и се осъществява със съдействието на Съюза на българските художници и Интерпред – СТЦ София АД.

Тази година изданието на събитието е юбилейно и се провежда под надслов “Изгревът на творчеството – четвърт век”. Изложбата е специална не само с юбилея си. Тази година тя прокарва мост към чуждестранното изкуство със специален кът. Всички 12 държави с дипломатически мисии на територията на район „Изгрев“ участват в експозицията с творба на свой автор, с която ще ни позволят да се докоснем до културата и творчеството на тяхната страна.

Първото издание на изложбата на художниците, живеещи и/или работещи в район “Изгрев” e през далечната 1996 година. И до днес тя се провежда ежегодно и това го превръща във важно събитие  за района и града.

Експозицията е уникална по рода си и представя цялото многообразие от стилове в изобразителното изкуство – живопис, скулптура, графика, керамика и фотография.


"Район “Изгрев” помни и съхранява дълбоката следа оставена на това място от български художници и скулптури с европейска и световна слава, творили тук в средата на миналия век. В района, известен тогава като българския Монмартър, са предпочели да построят своите ателиета и артистични домове, едни от най-талантливите български художници, като Илия Петров, Ненко Балкански, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Мирчев, Константин Трингов, Александър Стаменов, Стоян Венев и други, превръщащи го в притегателно място за столичната интелигенция. През годините, традиционната изложба често е посвещавана на някои от тези емблематични личности, отдавайки заслужената им почит за културното наследство, което са оставили след себе си", отбелязва кметът на столичния арт район.

"И днес, няма друг столичен район като “Изгрев”, приютил на сравнително малката си територия над двеста професионални активно творящи художници, сред които и такива с международно признание. Всяка година изложбата среща на едно място местните творци, които се включват в надпревара за специалните награди на районния кмет, под патронажа на който се провежда културното събитие", добавя д-р Делян Георгиев.

Кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев

Събитието е част от Календара на културни събития на Столична община. “Всяко издание на изложбата се откроява със свой блясък и неповторимост. XXV юбилейна изложба на художниците, живеещи или работещи в район “Изгрев” – “Изгревът на творчеството – четвърт век” е специална не само с кръглата годишнина, но и в това, че прокарва мост към чуждестранното изкуство. Изложба 2020 представя уникалния дипломатически облик на “Изгрев” в “Кът на чуждестранното изкуство”. Всички 12 държави с дипломатически мисии на територията на района участват в експозицията с творба на свой автор, с която ще ни позволят да се докоснем до културата и творчеството на тяхната страна", коментира още кметът на "Изгрев".

"За първа година изложбата се провежда през есента, непосредствено след честването на 1 ноември - Деня на народните будители и 3 ноември – Ден на българския художник и техния покровител Св. Пимен Зографски, чието име ще носи новостроящия се православен храм в район “Изгрев”. Осъществяването на тазгодишната експозиция е огромна радост за нас и награда за общите ни усилия да съхраняваме и помним културните ценности и традиции на нашето общество в дни на изпитания и предизвикателства!", споделя д-р Георгиев и пожелава на всички граждани, творци, гости, приятели и ценители на художественото изкуство дръзновение, успехи и удовлетворение.