Художникът и сценограф Васил Абаджиев представя изложба с портрети

Култура
09:47 - 22 Януари 2022
3355
Художникът и сценограф Васил Абаджиев представя изложба с портрети

Серия от портрети, рисувани през последните две години, са включени в изложбата "Аз съм" на Васил Абаджиев. Това съобщават от галерия "Ракурси" - домакин на събитието от 25 януари до 8 февруари.

"Това е опит чрез средствата на живописта да изследвам неуловимите, променящи се образи на личността или сянката на личността", казва авторът.

Портретите от изложбата като на дигитален дисплей представят проявленията и вътрешните състояния на човека като разпадащи се ефимерни образи, през които минава нашето съществуване.

"Човешкото същество по природа е тревожно. Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва. Лутайки се в тези крайности, човекът не може да постигне равновесие и спокойствие. Това закодирано бинарно състояние на ума е тема, която съм изследвал в работата си "Желание и отвращение", допълва Абаджиев.

По думите му "Аз съм" показва влиянието на времето, което ни променя непрестанно.

Васил Абаджиев е роден през 1966 г. в Сливен. Завършил е магистърска специалност "Живопис" в Национална художествена академия. Има няколко самостоятелни изложби в България и множество участия в колективни изложби в България, Германия, Румъния и др. Занимава се със сценография и костюмография в театъра. Реализирал е над 30 сценографски проекта в България, Германия, Русия, Северна Македония и САЩ. Има награди "Аскеер" за сценографията на две постановки на Лилия Абаджиева - "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг (Народен театър) и "Краят на играта" от Самюел Бекет ("Театър 199").  Васил Абаджиев е съпруг на режисьорката Лилия Абаджиева.