Художникът от Астрахан Виктор Аверин докосва с руските "Пространства"

Живописецът, живял в България, гостува с юбилейна изложба в София

Култура
14:45 - 10 Януари 2020
9232
Художникът от Астрахан Виктор Аверин докосва с руските "Пространства"

Руският художник Виктор Аверин, който е живял в България, нареди в София изложба по случай 70-ия си юбилей, наречена „Пространства”. Експозицията обединява творби, изпълнени с масло, а също така графика и литография. Художникът, който е родом от руския град Астрахан, дойде през ноември у нас за откриването на изложбата в Руския културно-информационен център. Поради големия интерес картините му отново бяха наредени в Мраморната зала на РКИЦ и може да бъдат разгледани до 14 януари. Изложбата включва 20 маслени картини от периода, в който е живял и творил в България и 55 графики и литографии от по-късните му творчески периоди в Русия.

Виктор Аверин е завършил Астраханското художествено училище, а след това ВГИК - Всесъюзния държавен институт по кинематография.

Снимка: Ивайло Дончев


Творческият му път е свързан в голяма степен с изобразителното изкуство: Аверин е работил като художник-постановчик, художник-оформител, преподавал е в катедрата „Изкуството в кукления театър” на Астраханската държавна консерватория. От 2001 до 2007 година Виктор Аверин живее в Москва, работи във ВГИК „С.А. Герасимов“ на длъжност старши преподавател в катедрата по живопис и рисунка на художествения факултет, влиза в Московския съюз на художниците.

Една от картините на Виктор Аверин, озаглавена "Тромбонист". Снимка: Ивайло Дончев


След това се връща в родния си град, където се занимава с педагогическа и творческа дейност: преподава специални дисциплини в Астраханското художествено училище, бил е художник-постановчик в Астраханския драматичен театър на десетки спектакли, сред които "Лов на диви патици" по Александър Вампилов и "Без вина виновни" на Александър Островски. Участник е в над 100 художествени изложби: международни, всесъюзни, републикански, регионални. Лауреат е на XIV Артиада на народите от Русия-2017. Член е на Съюза на художниците на Русия и Съюза на художниците на Москва. 

"Прозорец". Снимка: Ивайло Дончев


Известно време Виктор Аверин е живял и е рисувал картини в България, където бе женен за талантливия български кинодраматург и сценарист Невелина Попова. Тя също е възпитаник на ВГИК. Именно затова творчеството му е своеобразен мост между Русия и България – страни, различни по климат, но толкова близки по дух. Изложбата обединява картини, рисувани и в България, и в Русия. Инициатор на юбилейната изложба е дъщерята на твореца – режисьорът Мария Аверина, която живее и работи в София. 

"Старият Вгиковски чайник". Снимка: Ивайло Дончев

Живописните платна на Виктор Аверин са цветни, излъчват особена жизненост и дълбочина, а същевременно чрез тях може да бъде усетена и широката руска душа. 

 

Почитатели на живописните платна на руския майстор споделят, че картините му им напомнят за отминалото време, но без да навяват тъга или носталгия, а по-скоро хубави спомени. И с възхищение добавят, че той не си пести душата, когато създава творбите си и именно затова те са живи. 

За Виктор Аверин гостуването в София бе особено вълнуващо, тъй като освен с дъщеря си и с бившата си съпруга, той се срещна и с десетки свои колеги от ВГИК и с многобройни приятели. Художникът бе щастлив, че изложбата му в РКИЦ събра негови познати, с които го свързват много емоционални моменти.

Стотици хора уважиха откриването на изложбата на руския художник през ноември 2019 г.. Снимка: Мирослав Русинов



Снимката горе на Виктор Аверин е на РКИЦ