Художникът Петър Георгиев Рей обединява противоположностите в най-новата си изложба

Загадъчният артист, който твори в Канада, кани на вернисаж в галерия "Мисията" в София

Култура
11:31 - 11 Септември 2023
3117
Художникът Петър Георгиев Рей обединява противоположностите в най-новата си изложба

Художникът Петър Георгиев Рей, който от дълги години живее и твори в Монреал, открива самостоятелна изложба „Обединяване на противоположностите“ в столичната галерия „Мисията“ към Държавния културен институт на Външно министерство. Творецът кани на вернисаж в галерията на 13 септември от 18 часа на ул. "Алфред Нобел" № 2. Новите картини на Рей са от серията ”Абстрактен Барок”. Експозицията ще продължи до 29 септември. Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова.

Американският изкуствовед д-р Кенуърт Мофет обявява Петър Георгиев Рей за един от най-оригиналните съвременни художници.

За своето творчество самият Петър Георгиев Рей споделя: „Както в изкуството, така и в живота, думата обединяване е еднакво важна. В моята вече двадесетгодишна кариера като художник с повече от двадесет самостоятелни и групови изложби, аз успях чрез много труд да открия оригинален стил на рисуване, който американският изкуствовед д-р Кенуърт Мофет определи като „Обединяване на американския абстрактен експресионизъм и европейския сюрреализъм”.

Според Мофет картините на живеещия в Канада български творец са ослепителни и хипнотизиращи. "Те обединяват крайните противоположности между прецизност и свобода, абстракция и реализъм, перверзна чувственост и поразителен магизъм", коментира американският критик на изкуството.

Изкуствоведът проф. Аксиния Джурова пък определя творчеството на Рей като екшън живопис.

Петър Георгиев Рей е завършил актьорско майсторство във Висшия институт за театрално изкуство - ВИТИЗ, днес Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“. Играе две години във Врачанския театър. През 1989 г. получава втора награда на Националния преглед за драма и театър, за ролята на Лило, в пиесата „Суматоха“ на Радичков под режисурата на Бина Харалампиева. През 1991 г. емигрира в Канада и живее в Монреал.

Автор е на стихосбирката „Гвоздеи кръстни”, на пиесата „Светлината, която мами” и на романите „Мислителят или насаме с един живял”, „Пътят” и „Планината”. През 2000 г. започва да рисува, оттогава е участвал в повече от 50 самостоятелни и групови изложби в Канада, САЩ, Франция и България. Тази година Петър Георгиев Рей представи свои изложби в София, Пловдив и Бургас.

„Тъмните фонове и акцентите, които се получават от отразената светлина, придават на картините ми загадъчност и енигматичност. Чрез абстрактни елементи исках да постигна религиозното въздействие, което доминира в класическия барок.

Аз вярвам, че Вселената и животът са сътворени и се ръководят от някаква космическа енергия. Много хора я наричат Бог. В класическите картини той е изобразен в човешки образ. В моите творби аз искам да го изобразя като енергия. Динамична, загадъчна, енигматична енергия.

Аз не се стремя да предизвикам интереса на зрителите чрез фигуративен разказ, а чрез енергийно излъчване, което е предназначено да въздейства предимно на сетивата и емоцията", разкрива Петър Георгиев Рей.

Петър Георгиев Рей пред своята картина “Есенна Соната” в Музей-галерия “Анел”

Изкушените от мистериозните и загадъчни картини на художника ще може отново да се докоснат до тях и да преоткрият темите, които вълнуват твореца, по време на изложбата "Обединяване на противоположностите“ в галерия "Мисията". Тези пък, които за пръв път ще се срещнат с живописта на Рей, със сигурност ще бъдат поразени от особената светлина и от положителната енергия, която излъчват картините му.