Хунтата в Мианмар екзекутира демократични активисти

Според данните - 76 затворници са осъдени на смърт след преврата, включително две деца

Свят
11:59 - 25 Юли 2022
2020
Хунтата в Мианмар екзекутира демократични активисти

Хунтата на Мианмар е екзекутирала четирима затворници - демократични активисти, включително бивш депутат от партията на Аун Сан Су Чи (Национална лига на Демокрацията), съобщават държавните медии. Това е първото прилагане на смъртно наказание в страната от десетилетия насам.

Четиримата мъже, включително бившият законодател Пхьо Зейа Тхоу и видният демократичен активист Кьо Мин Ю, известен като Джими, бяха осъдени на смърт през януари в закрити съдебни процеси.

В понеделник контролираният от хунтата вестник Глобъл ню лайт оф Мианмар съобщи, че присъдите са изпълнени. Мъжете са обвинени в заговор за извършване на терористични действия. Местните медии съобщиха, че семействата на мъжете са пристигнали в затвора Инсеин в Янгон с искане да видят телата на своите близки.

Военната хунта на Мианмар завзе властта с преврат през февруари 2021 г., като свали от власт избраното правителство на Аун Сан Су Чи и оттогава започна кампания на брутално насилие, за да потисне опозицията. Общо 14 847 души са били арестувани след преврата, а 11 759 остават в ареста, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници в Бирма, която наблюдава арестите и убийствата.

Според данните - 76 затворници са осъдени на смърт след преврата, включително две деца. Други 41 души са осъдени на смърт задочно. ООН съобщава, че преди екзекуциите в понеделник Мианмар не е изпълнявал смъртно наказание от повече от 30 години.

Четиримата мъже се опитваха да обжалват, но през юни присъдата им бе потвърдена. Съобщава се, че по време на обжалването им е бил отказан достъп до адвокат, което е в нарушение на международното право в областта на правата на човека. Източник, близък до семейството на Кьов Мин Ю, казва пред "Гардиън", че са получили потвърждение от заместник-началника на затвора Инсеин, че смъртната присъда е била изпълнена. Не е предоставена информация кога е извършена екзекуцията.