Хунзите - хората, които живеят по 120 години и раждат на 65!
Този народ живее в планините в Северен Пакистан, а заболяванията сред него са рядкост
Те като че ли са от друга планета, но не са. Рядко са болни, не знаят за тумори, изглеждат много млади, а жените им могат да раждат и на 65-годишна възраст.
Хунзите са винаги усмихнати, весели и здрави и изглеждат младолики. Живеят в планините в Северен Пакистан, наброяват около 80 000, а са известни с това, че живеят средно по 100 години, но много от тях без проблем достигат и до 120. Единици живеели и по 160 години.
Рядко са болни, не знаят какво е това тумор, много младолики, а жените им раждат и на 65 години.
Едно китайско списание през 1984 г. описало много интересно събитие. Един член на хунзите - Саид Абдул Мобуда, изненадал всички работници на емиграционата служба на лондонското летище "Хийтроу", когато показал паспорта си. Бил роден през 1832 г. и бил на 160 години. Смятан за герой в страната на хунзите, помнел събития от 1850 година.
Книгата "Хунзите - хората, които не знаят за болестта" от автора Р. Бирчер, посочва основните характеристики на храната им, твърдейки, че тя е ключ за здравословен живот.
Вегетариански начин на хранене - голямо количество прясна храна, доминират плодове и зеленчуци, натурални продукти, без никаква допълнителна химия, хранителни стоки, които се подготвят по начин, по който се съхраняват всички полезни съставки.
Алкохолът и сладките са в списъка на хранителни стоки, които рядко се консумират. Почитат и спазват редовния период на гладуване. Те са живото доказателство, че диетата и начинът на живот влияят на човека.
Хунзите се къпят в студена вода, дори и температурата навън да е под нулата.
Ядат само това, което отглеждат, а се хранят с плодове и зеленчуци, бобови растения, сушени кайсии, различни зърнени храни, както и овче сирене, мляко и яйца. За тях няма вечеря, само закуска и обяд. Много вървят, понякога до 15-20 км на ден.
Много рядко ядат месо, само два пъти годишно ядат малко агнешко или пилешко. Също така, много се смеят. Една част от годината не се яде нищо в продължение на 2-4 месеца, а само се пие сок от сушени кайсии. Това при тях е традиция от отдавнашни времена, която много уважават и се прави в тази част на годината, когато плодовете все още не са започнали да зреят.
Лекарите са съгласни, че точно начинът на хранене и периодите на гладуване допринасят за доброто здраве и дълголетие.
Именно навика за консумация на голямо количество кайсии може би е тайната в защитата срещу туморите. Семките от кайсии са богати на витамин B-17, който действа антиканцерогенно, а те правят масло от тях. Но става дума за много малки дози, защото в противен случай биха могли да бъдат животозастрашаващи.
Семейството да има повече дървета с кайсии е дори престиж за хората от племето хунза. За съжаление, днес и между тях отива нездравословна индустриална храна. Така се появили кариеси и проблеми с храносмилането, които преди това не са познавали.
На международния конгрес за ракови заболявания в Париж, проведен през август 1977 г., експерти обявили, че "според геоканцерологията (наука за изследване на рака в различни региони в света), пълното отсъствие на рак се наблюдава само при народа хунзи".