Хусите плениха 15 служители на международни организации в Йемен

Свят
13:29 - 07 Юни 2024
1591
Хусите плениха 15 служители на международни организации в Йемен

Хусите са задържали най-малко 15 йеменски служители на международни организации, включително ООН. Това съобщиха пред "Ройтерс" трима служители на международно признатото правителство на Йемен.

В поредица от акции вчера въоръжени служители от разузнаването на хусите задържаха деветима служители на ООН, трима служители на финансираната от САЩ продемократична група Национален демократичен институт и трима служители на местна правозащитна група, уточниха от правителството.

Служители от разузнаването на йеменските бунтовници, които контролират столицата Сана и големи части от северната част на страната, са нахлули в домовете и офисите на тези хора и са конфискували телефони и компютри.

Задържаните служители на ООН работят за службата по правата на човека и службата по хуманитарни въпроси, отбелязаха от международно признатото правителство, което контролира предимно южните части на Йемен.

Подкрепяните от Иран хуси атакуваха кораби в Червено море. Те твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. От ноември насам те многократно нанесоха удари с дронове и ракети в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Действията им предизвикаха въздушни удари от страна на Съединените щати и Великобритания.

Хусите държаха около 20 йеменски служители на посолството на САЩ в Сана през последните три години. Посолството спря дейността си през 2014 г.