Хвана ли наистина Кирил Петков лопатата в село Богдан? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Бившият премиер прокуден от разочаровани избиратели, нападнаха го, че само се снимал за кампанията

Общество
14:10 - 07 Септември 2022
12222
Хвана ли наистина Кирил Петков лопатата в село Богдан? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Луда надпревара кой политик повече кал ще изрине и кой по-голяма каруца с тиня е напълнил заля социалните мрежи след Деня на съединението, събрало стотици доброволци от цялата страна в помощ на бедстващите села в Карловско. Дали експремиерът и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков действително е хванал лопатата или всичко е било само за целите на предизборната кампания и имиджа на харвардския възпитаник, Lupa.bg разкрива за вас: 

Хронология на събитията: 

На 2 септември, в деня на откриването на месеца за агитации до изборите на 2 октомври за нов парламент, страната отново е обхваната от силни валежи. Дигата на река Стряма се къса предишния ден и залива няколко села - Богдан, Каравелово, Столетово, Розино и Слатина. Евакуацията започва на 2 септември и военнослужещи влизат в непристъпните места с тежка техника.

По това време всички политически формации, участници в изборния процес започват обиколките си и откриват кампанията. За ПП началото е в Пловдив, но Петков и другият лидер на "Промяната" веднага потеглят - съответно на тур из Северозападна и на срещи в Южна България. 

На 3 и 4 септември бившият премиер продължава да се среща с граждани първо в София, а след това във Видин, Монтана, Белоградчик, докато Василев обикаля района на Пазарджишко. По това време, сочат справките, вече има доброволци от "Промяната" на място в помощ на жителите на Богдан и Каравелово. ДБ също са изпратили свои представители с лопати, каручки и ръкавици в района. Сред включилите се в борбата с калта са и шефът на групата на "Промяната" в предишния парламент Андрей Гюров, както и председателят на 47-ото НС Никола Минчев: 



Без да има предварително обявление за това, че Петков се отправя към Богдан на шести септември, той тръгва от София около 11,00 часа и пристига около 13,00 часа в селото. Разстоянието между столицата и Богдан е точно 136 км, но пътят дотам е със завои, а самото населено място е откъснато от света и е необходимо придвижване или с тежка техника, или пеша. Петков е съпровождан от гард от НСО и фотограф.

Недоволни граждани започнаха тази сутрин да публикуват отделни видеоклипове от визитата на бившия министър-председател там, като твърдят, че нито той, нито друг политик е пожелал да хване лопатата, за да помогне в действително, а не само да се снима. Фотоси от пресцентъра на "Промяната" как Кирил Петков действително рине кал и тиня обаче се появиха още привечер на 6-и септември.

Според присъствали на място Петков е бил инструктиран да се включи с физическа дейност, но само за кратко, след което екипът му е описал най-належащите нужди на местните, включително по отношение на работата на местната власт за възстановяване на електрозахранването и водоподаването след стихията. 

Фондация “Общность Съ Идеалъ”, сочена за близка до русофилската "Възраждане" на Костя Копейкин, публикува в профила си в социалната мрежа подробни кадри как Петков е хулен от пострадали собственици на наводнени домове и е прокуден от доброволци с нападки, че лично той е отговорен за случилото се. Разговорът отива и към действията на предишния кабинет по темите като вноса на газ, Северна Македония и доходите на хората. А лидерът на "Промяната" получава персонален упрек, че не иска да нагази в калта, а само се снима за пиар. "Искам да ви благодаря, че помагате", пък е краткият отговор на Петков срещу нападките. До момента той е единственият партиен лидер, нагазил в калта при пострадалите села. 

"Гласувах за вас, излъгахте ни. Не ви щем, сами ще се справим и по-хубаво отпреди ще го направим", казва в лицето на бившия премиер жена от селото, чистеща бащиния си дом. 

Преценете сами: