И Австралия забранява TikTok на правителствени устройства

Забраната ще влезе в сила "възможно най-скоро", увери главният прокурор Марк Драйфус

Свят
11:50 - 04 Април 2023
1328
И Австралия забранява TikTok на правителствени устройства

Правителството на Австралия ще премахне мобилното приложение TikTok от всички федерални правителствени устройства поради опасения за сигурността, съобщава "Ройтерс".

С това решение тя става поредната държава съюзник на САЩ, която предприема действия срещу видеоприложението, притежавано от Китай.

Този ход подчертава нарастващите притеснения, че правителството на Китай може да използва базираната в Пекин компания, собственост на ByteDance Ltd, за събиране на потребителски данни, за да прокарва политическата си програма и да подкопае западните интереси в областта на сигурността.

Забраната ще влезе в сила "възможно най-скоро", увери главният прокурор Марк Драйфус. Той уточни, че изключения ще се правят само за всеки отделен случай и при подходящи мерки за сигурност.

С решението на Канбера всички членове на т.нар. мрежа за споделяне на разузнавателна информация Five Eyes - която включва Австралия, Канада, Съединените щати, Великобритания и Нова Зеландия - забраниха приложението на правителствените устройства. Франция, Белгия и Европейската комисия също обявиха подобни забрани по-рано през годината.

Ходът на Австралия рискува да поднови дипломатическото напрежение между Канбера и Пекин, което донякъде намаля, откакто лейбъристкото правителство, водено от премиера Антъни Албанезе, се върна на власт през май миналата година.

От компанията TikTok заявиха, че са "изключително разочаровани" от решението на Австралия, което определиха като "водено от политика, а не от факти".

"Няма доказателства, които да сочат, че TikTok по някакъв начин представлява риск за сигурността на австралийците и не трябва да се третира по различен начин от другите социални медийни платформи", подчерта генералният мениджър на приложението за Австралия и Нова Зеландия Лий Хънтър.