И България изтегля контингента си от Афганистан

У нас
11:58 - 15 Април 2021
1592
И България изтегля контингента си от Афганистан

България ще изтегли постепенно своето участие от в мисията "Решителна подкрепа" в Афганистан. Контингентът ни е с общ състав до 120 военнослужещи, разположени в база "Летище Баграм" и в щаба на мисията в Кабул, съобщиха от Министерството на отбраната.

Българските военнослужещи изпълняват задачи по охрана на базите за разполагане и по подпомагане работата на щаба в областите специални операции, личен състав и логистика.

Решението за оттеглянето бе взето на извънредна видеоконферентна среща на 14 април 2021 г. На нея министрите на външните работи и на отбраната на държавите-членки на НАТО решиха мисията на Алианса постепенно да се изтегли от Афганистан.

От страна на България беше изразена подкрепа за координираното и постепенно изтегляне на "Решителна подкрепа". Подчертахме необходимостта от внимателно планиране на процеса и единен подход в консултациите и дейностите на съюзниците, с цел гарантиране на максимална сигурност на силите. Изтъкнат бе трайният ни ангажимент към общите усилия за постигане на дългосрочен мир в Афганистан.

Форумът бе посветен на перспективите пред присъствието на НАТО в Афганистан и обстановката в и около Украйна. В срещата участваха намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретар по отбрана Лойд Остин.

От 1 май 2021 г. постепенно и контролирано държавите от Пакта ще изтеглят своите военни от мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

 Координираният процес ще приключи в рамките на няколко месеца. Независимо от предстоящото прекратяване на мисията, министрите препотвърдиха ангажимента си към дългосрочната сигурност в Афганистан, мирния процес и стабилността в страната.

На срещата бяха обсъдени и продължаващата ескалация на напрежението в и около Украйна, вследствие на продължаващото струпване на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната.

Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници.