И „Дънди“ се отказа от добива на злато в Сърнена Средна гора

Канадската компания е декларирала, че няма да проучва региона за ценни метали

Новини
21:46 - 30 Октомври 2020
7668
И „Дънди“ се отказа от добива на злато в Сърнена Средна гора

Край на драмата за добив на злато  в  Сърнена Средна гора. След като на 15 октомври министърът на енергетиката Теменужка Петкова отмени разрешителното за това на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД представители на компанията се срещнаха с председателя на Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ Христо Енков, кмет на община Брезово.

Срещата е била на 27 октомври. Пред  Енков и представителите на сдружението „България за Сърнена Средна гора“ от канадската компания  са декларирали, че се отказват от намерението си да проучват и добиват злато и други ценни метали в Сърнена средна гора.

С това окончателно се слага край на тревогите на населението на пет общини и на българите от всички краища на страната, че добивът на злато ще опустоши огромен район в Средна гора.

За това съобщиха от Националната гражданска инициатива. Христо Енков и съмишлениците от сдружението благодариха на участниците в кампанията, които са повече от десетки хиляди. 

На 13 декември миналата година министърът на енергетиката Теменужка Петкова разреши на „Дънди Прешъс Метал Челопеч“ да извърши търсене  и проучване за добив на злато  и метални полезни изкопаеми в местността Свети Никола, която се простира в пет общини, свързани със Сърнена Средна гора – Брезово, Павел Баня, Казанлък, Стара Загора и Братя Даскалови. Разрешението  предизвика огромно обществено недоволство – според жителите на този регион златодобивът ще нанесе огромни екологични щети на  район с развито земеделие  и туризъм . На 25 септември Националната гражданска инициатива подаде в Министерството на енергетиката подписката, в която участваха над 10 000 граждани, която и до сега продължава да събира подкрепа.

На 5 октомври Теменужка Петкова се срещна с представители на инициативата, а само десет дни по-късно отмени разрешителното за добив на злато в местността Свети Никола в Сърнена Средна гора, припомня "Марица".