И Беларус погва "ЛГБТ-пропагандата"

Свят
14:58 - 19 Февруари 2024
1258
И Беларус погва "ЛГБТ-пропагандата"

Беларус е подготвила проект на закон, наказващ "насърчаването на нетрадиционни връзки", отнасящи се до ЛГБТ-връзките, съобщи беларуската държавна информационна агенция "Белта".

Агенцията цитира думите на главния прокурор Андрей Швед в реч пред депутатите, че е подготвен законопроект за установяване на административна отговорност за насърчаване на "ненормални връзки, педофилия и доброволен отказ от деца".

Законопроектът е в процедура за одобрение, каза той.

Закон срещу гей пропагандата е в сила в съседна Русия от 2013 г. и на практика забранява всяко публично изразяване на поведението или начина на живот на лесбийки, гей мъже, бисексуални или транссексуални хора.

Миналия декември Върховният съд на Русия забрани това, което нарече "международно ЛГБТ социално движение", определяйки го като екстремистка организация.

Хомосексуалността беше декриминализирана в Беларус през 1994 г., но страната не признава еднополовите бракове и властите наложиха репресии на ЛГБТ парадите.

Беларуският президент Александър Лукашенко публично се подигра с ЛГБТ хората, като нарече гей мъжете "перверзници" и "най-голямата мерзост" в реч пред политици миналата година.

Лукашенко е един от най-верните съюзници на руския президент Владимир Путин.