И Близнашки скочи на Радев заради Кирил Петков

Имало е възможност на секундата да бъде установено двойно гражданство, убеден е бившият служебен премиер

Политика
09:13 - 28 Октомври 2021
2565
И Близнашки скочи на Радев заради Кирил Петков

Конституционалистът проф. Георги Близнашки се присъедини към отбора на яростните критици на президента Румен Радев заради непроверената декларация за истинност, заведена от Кирил Петков при назначаването му за служебен икономически министър по отношение на гражданството му. Според Близнашки Радев е трябвало да изиска проверка от ГРАО и е щял да получи моментален отговор, че Петков е и канадец, освен българин по онова време. 

Решението на Конституционния съд беше добро. Преди време КС прие машинното гласуване за легитимно, а то е забранено в цяла Европа. В случая с Кирил Петков Конституционният съд устоя на натиска. Това заяви конституционалистът проф. Георги Близнашки пред Би Ти Ви.

Според него изискването служителите на високи постове да нямат двойно гражданство цели да се гарантира лоялността.

„Естествено, че Кирил Петков е бил министър, но той е заел поста си по един незаконен начин. От тук всички действия на Кирил Петков като министър могат да бъдат оспорени по съдебен ред“, посочи той.

Кирил Петков подлежи на наказателна отговорност, категоричен е Близнашки, като добави, че бившият министър на икономиката е подписал декларация с невярно съдържание.