И Брендо се укривал в имението на Жоро Шопа в Барселона, където откриха Арабаджиеви  

Крими
09:05 - 15 Март 2019
14628
И Брендо се укривал в имението на Жоро Шопа в Барселона, където откриха Арабаджиеви
 

Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо, който е издирван чрез Интерпол, също се е укривал дълго време от правосъдието в имението на приближения си Георги Семерджиев – Жоро Шопа в курортното селце Кабрера де Мар край Барселона. В къщата, в която бяха намерени Ветко и Маринела Арабаджиеви, преди това е живял именно Брендо, разкриват източници на Lupa.bg от родния ъндърграунд. Припомняме, че Банев има три влезли в сила присъди за трафик на дрога и пране на пари в Италия, Румъния и България.

Брендо изчезна вдън земя миналата пролет, когато бе осъден окончателно на 6 години затвор от съда в България заради пране на 21 милион лева. Преди това тополовградския Пабло Ескобар получи 20 години в Италия за трафик на 40 тона кокаин и 10 години затвор в Румъния заради внос на 500 кила бял прах, заловени на пристанището в Констанца.

Според няколко независими един от друг източници на Lupa.bg от ъндърграунда, Евелин Банев се е укривал повече от 3 месеца в имението на Жоро Шопа край Барселона. Това е станало в периода август-октомври 2018 г. Брендо често отскачал и до Аликанте, където друг негов сподвижник също разполагал с просторно имение. Тополовградският гангстер обаче офейкал към Южна Америка миналата есен, когато в България се появиха за първи път съмнения, че къщата на Жоро Шопа в Барселона е подслонила туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Според неофицилиална информация, към днешна дата Банев се подвизава в размирна Венецуела, където разполага със собствена наркоплантация. Предполага се, че Жоро Шопа, а и други приближени до Брендо лица неслучайно притежават имоти в Испания – именно на Иберийския полуостров акостирали по-голямата част от наркотоварите, идващи от Южна Америка.

Георги Семерджиев и Евелин Банев се познават от деца. И двамата са родом от Тополовград. В края на 80-те години на миналия век двамата се установяват в София, след като са приети да следват в НСА. Брендо тренира борба, а Семерджиев – гимнастика. И двамата обаче не успяват да пробият в големия спорт.

В средата на 90-те години на миналия век гангстерския тандем от Тополовград навлиза в контрабандата на цигари, като първо воюва с Иван Тодоров – Доктора. През 1996 г. Брендо и Шопа са уличени, че са организирали кражбата на 6 тира с цигари „Марлборо“ от склад на МВР в Казичене. Дни по-рано папиросите са конфискувани, след като влизат нелегално от Грузия на пристанището във Варна. Разследването за дръзката кражба на цигарите обаче е потулено, а папиросите са изнесени към Германия.

През 1998 г. Георги Семерджиев оцелява в атентат, след като бомба, заложена пред къщата на Евелин Банев – Брендо избухва и го ранява. Шопа отказва да сътрудничи на полицията, макар първоначално да обявява пред криминилистите, че подозира Иван Тодоров – Доктора за бомбения атентат.

В следващите години Евелин Банев се преориентира към трафика на кокаин от Южна Америка към Европа. Неговия сподвижник Жоро Шопа пък ръководи финансовите потоци от трафика на кокаин. Твърди се, че Семерджиев е съумял да изпере над 100 милона евро от наркотици, предимно чрез инвестиции в имоти и хотели. До този момент обаче Семерджиев не е бил арестуван или разследван за наркотрафик и пране на пари, което кара мнозина да вярват на мълвата, че е действащ агент на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА. Малко известен факт е, че Шопа разполага с 10-годишна американска виза, а племенникът му живее във Флорида от 15 години и управлява реномиран бутик за часовници.

Жоро Шопа бе и човекът, който водеше преговорите с бандата, отвлякла дъщерята на Брендо Лара Банева. 10-годишното тогава момиче бе похитено, докато баща й лежеше в ареста в Италия в очакване да му бъдат повдигнати обвинения за наркотрафик. Тогава една от версиите бе, че италиански партньори на Банев стоят за похищението на детето му. Лара бе освободена дни след като баща й се изправи пред съда в Италия, но отказа да сътрудничи на разследването. За свободата й Семерджиев плати 550 000 евро. През 2014 г. Жоро Шопа бе прострелян с 4 куршума пред хотела си „Мег“ в столичния квартал „Лозенец“, а неуспешното покушение и до днес не е разкрито.