И Дания одобри „АстраЗенека” за хора над 65 години

Страната очаква, че на цялото възрастно население ще бъде предложена ваксинация

Свят
15:44 - 05 Март 2021
2315
И Дания одобри „АстраЗенека” за хора над 65 години

След няколко други европейски страни датските здравни власти одобриха използването на ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека” и Оксфордския университет за хора над 65 години, позовавайки се на доказателства от проучване за ваксината в Шотландия, информира "Франс прес".

Досега скандинавската страна твърдеше, че няма достатъчно доказателства за ефективността на ваксината на британско-шведската фармацевтична компания, за да я препоръча на хора над 65-годишна възраст.

"Резултатите от Шотландия са приятни. Те показват силно намален риск от хоспитализация за COVID-19, също сред възрастните хора", отбеляза Болет Соборг, която е директор на Датския здравен орган.

"Можем да видим тенденция към това и от ограничените данни, които имахме от проучванията за одобрение на ваксината. Това сега се потвърждава в голям мащаб", добави тя.

В Дания, една от страните в ЕС с най-бързо разпространение на кампанията си за ваксиниране, 8,3% от населението е получило първа доза ваксина, а 3,2% са получили и двете дози.

Страната очаква, че на цялото възрастно население ще бъде предложена ваксинация до края на юни.