И ДПС-Доган подкрепи решението на президента

Политика
15:33 - 19 Август 2024
2780
И ДПС-Доган подкрепи решението на президента

ДПС, подкрепящо Ахмед Доган, излезе с позиция, в която изразява подкрепа за решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство на Горица Грънчарова.

Позицията на ДПС-Доган е, че в служебното правителство не трябва да има зависимости от Делян Пеевски.

"Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация.

Такава позиция беше изразена от редица от парламентарно представените политически сили, включително и от нас - ДПС (без Пеевски и група), преди издаването на указа за министър-председател за г-жа Кожарева.

Най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори. Но също така е важно предизборната кампания да се провежда в една спокойна обстановка. А това явно няма да как да стане с посочения от г-жа Кожарева министър на вътрешните работи.

След обръщението на президента парламентът да направи необходимото да се попълни, доколкото е възможно в наличното кратко време, списъкът с възможни кандидати за премиер по "домовата книга", пред Народното събрание стои сериозната отговорност да направи това. Ние от ДПС (без Пеевски и група) се надяваме всички да сме на висотата на своята отговорност и да не допуснем създаването на конституционна криза", се казва в позицията.