И емблематичният "Жълт Труд" спира да излиза

Първият таблоид у нас просъществува 30 години, радваше се на рекорден тираж

Общество
12:20 - 18 Декември 2019
16405
И емблематичният "Жълт Труд" спира да излиза

Една от емблемите на българската журналистика - "Жълт Труд" спира да излиза. Още преди 2 седмици е станало ясно, че се готвят последните броеве на изданието, което започна през 1990 г. в сградата на бул. "Дондуков" като вестник "От петък до понеделник". В най-добрите си години първият таблоид у нас достигна рекордните 400 000 тираж. Малко след основаването си той става "Жълт Труд", а през годините на прехода бе преименуван на "Седмичен труд". След тръгването на немския консорциум ВАЦ от България той отново си върна оригиналното "Жълт Труд".

Идеята за създаването му е на бившия главен редактор на "Медиа холдинг" АД Тошо Тошев, която управляваше  "Дневен труд", "Нощен труд", "Автотруд", а главен редактор на седмичника дълги години беше Зоя Деянова. Една от основателките на легендарния "Жълт Труд" - дългогодишният журналист Таня Кондакова коментира пред Lupa.bg: 

"Златните години на българската журналистика бяха 90-те. Пишехме за всичко и имахме цялата свобода да правим качествен вестник. И да, беше таблоид, но се занимаваше с изключително сериозни теми от всички области - политика, култура и изкуство, наука. Няма как да не ми е мъчно, че си отиде цяла една епоха". 

Личности като покойната оперна прима Гена Димитрова и писателя Стефан Цанев, Лили Иванова и Тодор Колев не веднъж са красили първата страница на вестника, а той даде трибуна и рекламира в зората на кариерите им днешните популярни звезди от ранга на Владимир Карамазов и Иван Бърнев. 

Главен редактор до закриването на вестника е Славяна Манолова. 

Снимки: Антон Стефанов, дългогодишен журналист в "Жълт Труд"