И фейсбук лови руски шпиони

Братушките се готвят за изборите в САЩ

Любопитно
13:31 - 25 Септември 2020
777
И фейсбук лови руски шпиони
Интернет компанията фейсбук заяви, че е премахнала три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи с цел да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, съобщи Ройтерс.
 
Фейсбук обяви, че профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение", са били свързани с руското разузнаване и хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.
 
Фейсбук заяви, че мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки инстаграм. Те са имали общо около 97 000 последователи.
Отчасти те са били насочена към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.
 
Социалната мрежа туитър каза, че е работила с фейсбук за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.