И Гърция затегна продажбата на антибиотици

Страната е трета в Европейския съюз по прием на медикаментите

Новини
16:25 - 21 Ноември 2023
1361
И Гърция затегна продажбата на антибиотици

Гърция въведе строг контрол на продажбата на антибиотици с помощта на електронни рецепти.

Според статистиката на националната здравна организация всяка година около 2000 души в южната ни съседка умират заради антибиотична резистентност, която превръща дори дребни инфекции в опасни за живота.

Гърция е трета в Европейския съюз по прием на антибиотици, съобщават от Националния съвет за обществено здраве. Лекарите предупреждават, че прекомерната употреба на антибиотици

може да доведе до глобална пандемия заради антибиотична резистентност.

Здравното министерство въведе преди три години продажба на антибиотици само и единствено по лекарско предписание и то с електронни рецепти. Специалистите призовават да не се прибягва до самолечение. В световен мащаб се е увеличила смъртността, причинена от бактерии, на които антибиотиците вече не действат.

Педиатри споделят, че родители на малки деца често настояват за изписване на антибиотици дори за инфекции, които се лекуват с друга терапия.

Свръхупотребата на антибиотици е опасна, категорични са гръцките лекари. С въвеждане на контрол чрез електронни рецепти е почти невъзможно да се закупи от гръцка аптека антибиотик за самолечение.