И Германия готова с ваксина до няколко месеца

Актуални новини
11:20 - 13 Август 2020
2016
И Германия готова с ваксина до няколко месеца

След като Русия обяви, че вече е направила ваксина срещу коронавируса, и Германия се похвали, че е на крачка от такава. "Благодарение на всички, които работим заедно - изследователи, учени, обществеността - вероятно ще имаме ваксина по-бързо отвсякога в историята на човечеството", заяви германският министър на здравеопазването Йенс Спан. 
 
Той очаква страната да разполага с ваксина срещу COVID-19 през следващите месеци и със сигурност през следващата година, съобщава телевизия ZDF. „Оптимист съм, че през следващите месеци и със сигурност през следващата година може да има ваксина“,  подчерта Спан.

Здравният министър обаче отказа да посочи конкретен месец, в който ваксината ще бъде готова, заявявайки, че все още не е възможно да се определи колко често хората ще трябва да бъдат ваксинирани или колко дълготраен ще бъде имунитетът, който тя предоставя.

Междувременно германският министър на научните изследвания Аня Карличек заяви, че дори след като е разработена, една ваксина е малко вероятно да бъде широко достъпна поне до средата на следващата година.