И Ирландия обяви извънредна ситуация с климата

Тя последва Великобритания, която стори същото по-рано този месец

Новини
15:09 - 10 Май 2019
1909
И Ирландия обяви извънредна ситуация с климата

Ирландия стана втората страна в света, която обяви извънредно положение във връзка с климата и биологичното разнообразие.

Това се случи, след като докладът на ирландският парламент за действията по климата беше приет от правителството и опозиционните партии без гласуване.

Ирландия последва действията на Великобритания, която обяви извънредно положение във връзка с климата по-рано този месец, след като 16-годишната шведска активистка за климата Грета Тунберг се обърна към британските депутати, призовавайки за повече действия в областта на климата и след протестите от групата за действие по климата "Бунт срещу измирането".

Развитието беше приветствано от председателя на комисията за действия по климата Хилдагард Наутън, която добави: "сега е необходимо действие".

Лидерът на Зелената партия Иймон Райън също приветства новината, като добави, че е важно да се действа сега по доклада.

Тунберг приветства новината.

Други обаче бяха по-скептични за това какво това всъщност означава.

Депутатката Брид Смит от партията "Солидарност/Хората преди печалбата" попита дали това означава, че правителството ще подкрепи законопроекта ѝ за ограничаване на проучванията за нефт и газ, за инвестиране в крайбрежни вятърни перки и безплатно използване на обществения транспорт.

Засега няма определена дефиниция за това какво е "извънредно положение с климата", така че всяко правителство ще трябва да определи как се подготвя за това ново развитие.

Ала според последните данни на "Евростат" борбата на Ирландия срещу климатичните промени може да се подобрява. Островната страна е третата страна след Португалия и България, която намалява емисиите си на СО2 през 2018 г.

Ирландия обаче не е сред осемте страни от ЕС, които призоваха в сряда за по-амбициозни действия във връзка с климатичните промени преди срещата на лидерите на страните членки на Европейския съюз в румънския град Сибиу.