И италианските фермери на протест

ЕС
15:10 - 30 Януари 2024
1577
И италианските фермери на протест

Десетки италиански фермери организираха протест с трактори близо до Милано - последната от поредицата малки демонстрации в цялата страна, предаде АФП.

През последните седмици импровизирани протести се появиха от Сицилия до Тренто, а съобщенията за конвои, блокиращи пътища, вече са редовни, въпреки че все още не са достигнали нивото на фермерските демонстрации във Франция, Германия и Белгия.

"Готови сме да блокираме всичко, предадено от Европа", гласеше един плакат на протеста край Милано.

Протестиращите са разгневени от регулациите на Европейския съюз, влиянието на инфлацията и данъците върху техните продукти. Те поискаха да се спре изплащането на ипотеките им.

"Европа ни налага правила, които нямат никакъв смисъл. Вече не можем да си изкарваме прехраната. Искаме да печелим повече пари и продуктите ни да бъдат оценявани такива, каквито са", заяви Луизито Налди, един от организаторите на протестите в Северна Италия.

"Уморени сме", каза той и допълни, че нещата са станали толкова трудни, че някои фермери в южната част на страната се самоубиват.

Той каза, че те искат среща с правителството на министър-председателя Джорджа Мелони.

"Протестираме по същите причини, по които демонстрират във Франция, Германия, Полша и Румъния", каза Налди и добави, че "демонстрациите ще продължат, докато не ни поканят в Рим".