И Каракачанов харчил милиони „на тъмно”

Политика
11:50 - 08 Юли 2021
4456
И Каракачанов харчил милиони „на тъмно”

Одитът в държавата, който предприе служебният кабинет, показа, че и Министерството на отбраната, ръководено от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, е харчило милиони „на тъмно”.

Свиках тази пресконференция днес поради две причини. Първата е свързана с моя ангажимент към въоръжените сили и военнослужещите да направя всичко възможно, за да могат те да разполагат с модерна и безопасна техника и въоръжение, така че да изпълняват задачите си.

Втората причина е моето обещание да дам информация за резултатите от назначените от мен проверки, каза по време на брифинг служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

"Проверките установиха, че финансовите и материални ресурси на МО не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол", изложи изводите си той.

"Първото, което искам да засегна, е състоянието по изграждането на инфраструктурата за приемането във ВВС на новите целеви изтребители Ф-16.

Основното е, че не е организиран международен конкурс с международни участници, които имат опит. Изборът на фирмите основно за "Граф Игнатиево", както и в авиобазите "Крумово" и "Безмер", е правен въз основа на никакви критерии.

Не намерихме документи, които да покажат, че изборът на фирмите е извършен след преглед на пазара, опита им и възможностите. Намерихме докладни записки, които са изготвени от Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" и през зам.-министъра на отбраната са били предоставени на министъра за подпис. Записките съдържат текст: Ние се срещнахме с някоя си фирма и решихме да ви предложим договор с нея". Защо - без аргументи и причини", посочи Панайотов.

"Не можахме да намерим следи защо стойностите на проектите са определени такива, каквито са. Отговорната дирекция "Инфраструктура на отбраната" не е свършила нищо по това, Нещата са вършени наизуст", допълни той.

Той обясни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите. 

Авансовото разплащане за обществени поръчки е на 100%.

Според план-графика на изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това се случва само по 3 от тях, останалите са на идеен проект. 95% от обществените поръчки са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн.лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, селектирани с конкурс.

По думите му някои е решил, че разходите по "Граф Игнатиево" ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани разговори и преговори, но НАТО отрича.