И кината в САЩ поискаха да бъдат спасени с данъкоплатски пари

Настояват да получат кредитни гаранции, данъчни облекчения за служителите си и директни инжекции на ликвидност

Новини
12:48 - 19 Март 2020
2505
И кината в САЩ поискаха да бъдат спасени с данъкоплатски пари

След като администрацията на Тръмп обеща бейлаути* за авиокомпаниите, хотелите, транспортните компании, ресторантите и Boeing, сега поредната услуга е поискала достъп до държавно финансиране - кината, предаде Zero Hedge. 

"Точно така - те вече някак си са се превърнали в жизнено необходим отрасъл, който заслужава милиарди от средствата на данъкоплатците. А дори да не ги заслужава, е, всеки друг получава пари, така че защо не отпуснат и на тях?", посочва иронично изданието, цитирано от money.bg.

От Националната асоциация на собствениците на кина (NATO), в която влиза по-голямата част от доставчиците на този вид услуга, са настояли за незабавна помощ. Те искат да получат кредитни гаранции, данъчни облекчения за служителите си и директни инжекции на ликвидност. Представителите на съсловната организация са работодатели на 150 хил. души.

"Секторът е уникално чувствителен на кризата", коментират от NATO, като посочват, че той може да преустанови работа изобщо в следващите от два до три месеца. "Това е безпрецедентно предизвикателство пред бизнеса", каза президентът на NATO Джон Фитиън. "Надяваме се от конгреса и Белия дом да разберат, че представляваме културни организации, в които хората се събират."

От NATO до момента не са излезли с конкретна сума, която смятат, че ще им е необходима, за да "прескочат трапа". Все пак Фитиън посочва, че необходимата сума може да е "само част" от тази, която беше отпусната за авиокомпаниите.

"Искаме властите да знаят, че в края на тази ситуация, след като хората са прекарали няколко месеца в домовете си, ще имат нужда да отидат някъде заедно и да се отпуснат", каза Фитиън. "Но ние все пак трябва да сме жизненоспособни дотогава."

NATO ще осигури 1 млн. долара за служителите на кината, повечето от които са на почасов договор.

* Процесът, при който една организация, която обикновено е правителството, влага пари отвън (в случая на правителството – средствата на данъкоплатците или пари, заети от другаде), за да спаси организация, която е заплашена от фалит.