И Костя като Корнелия: Чуди се дали да признае "референдумите" в ДНР и ЛНР

Според сипаничавия русофил ситуацията била същата като с Косово

Политика
14:18 - 27 Септември 2022
2130
И Костя като Корнелия: Чуди се дали да признае "референдумите" в ДНР и ЛНР

Още една партия, почти сигурен участник в 48-мото Народно събрание, изпадна в когнитивен дисонанс дали да признае резултатите от приключващите днес "референдуми" в самопровъзгласилите се "Донецка народна република" и "Луганска народна република", както и в контролираните от руската армия части от Херсонска и Запорожка област.

В предизборно участие по Нова телевизия лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов отговори на въпроса на водещия дали България трябва да признае референдумите за отцепване на украинските територии и присъединяването им към Русия с думите, че "България вече е признавала такъв тип нарушение".

Така "Възраждане" се превръща във втората политическа сила, която оставя отворена вратата към евентуално признаване на анексирането на украинските територии. В неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова каза пред Би Ти Ви, че до деня на изборите най-вероятно ще има решение по въпроса на Националния съвет на партията. Същата теза повтори в понеделник кандидат-депутатът от БСП Георги Свиленски.

Костадинов уточни, че визирал Косово, чиято независимост признахме. Това е същият аргумент, който Кремъл използва през 2014 г. при анексирането на Крим. И до днес то е признато само от шепа държави с тесни връзки с Москва

На думите на водещия, че примера с Косово не е валиден, защото там не се е провел референдум за отцепване и албанската армия не влезе със своя войска в Косово, Костадинов отговори: "НАТО влезе с войски, още по-лошо". "Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои сънародници, които бяха подложени на 8-годишен тормоз", добави русофилът с надупчено от шарка лице.