И Куба си въобрази, че е готова с ваксина

Островът на свободата последва Русия и се хвали с разработка срещу Ковид-19, без да дава каквито и да било подробности

Здраве
18:58 - 19 Август 2020
6145
И Куба си въобрази, че е готова с ваксина

От 24 август на Острова на свободата започват клинични изпитания на двукомпонентния препарат "Soberana 01", който се очаква да изгражда имунитет срещу коронавируса. Резултатите от тестовете ще бъдат обявени в началото 2021 г. Междувременно от Азия и други части на света се съобщава за регистриран нов щам, който е 10 пъти по-заразен от досегашния. 

Куба усилено се рекламира с постиженията си в медицината, фармацевтиката, биотехнологиите, макар повечето медици по света да са особено скептични към мита за "кубинското медицинско чудо". На 24 август страната стартира клиничните изпитания на своя собствена ваксина против Ковид-19, оповести официалният сайт на Кубинския обществен регистър за клинични изпитания, цитиран от всички кубински и от много световни медии.

Препаратът, наречен "Soberana 01" („Суверенна 01”), е изработен в Института по ваксини „Финли” в Хавана. Той ще се прилага с две мускулни инжекции. В съобщението не се споменават повече данни за същността на медикамента, което кара повечето експерти да смятат амбициите на властите да се пъчи с ваксина за безотговорни и нелепи.

Клиничните изпитания ще се извършват на два етапа върху 676 души на възраст между 19 и 80 години. Предвидено е проучванията върху ефекта на "Soberana 01" да приключат до 11 януари 2021 г., а на 1 февруари ще бъдат разгласени всички установени резултати. На 15 февруари ще се публикува и подробен отчет.

През този предстоящ около 5-месечен период ще бъде наблюдаван, изследван, контролиран ефектът от проекто-ваксината при формирането на имунна защита на човешкия организъм от Ковид-19, както и евентуалните странични въздействия на препарата. Според проявения по време на изпитанията отговор на човешката имунна система ще се прецизират и дозите за прилагане на ваксината.

Що се отнася до пандемията, в Куба, тя е под строг контрол и изглеждаше овладяна, но в момента се отбелязва ново покачване на случаите на заразяване. Към 19 август в страната са регистрирани 3408 лица с позитивни тестове, а починалите са 88, като през последните 14 дни няма регистриран нито един летален изход.

Преди около седмица Русия първа в света обяви, че е готова със своя ваксина против Ковид-19, която още продължава да се изследва в клинични условия и вероятно ще е готова за масова употреба в началото на идната година. На 17 август и Китай съобщи, че е в последния етап на международни клинични изпитания на своя ваксина срещу коронавируса, за която смята, че може да бъде пусне на пазара още в края на тази година.

Междувременно различни световни медии съобщават за бързо разпространение в Азия, а и в други части на света на нов, 10 пъти по-заразен щам на SARS-CoV-2, който обаче изглежда не е толкова смъртоносен. Наличието му все пак доказва способността на този вид коронавирус бързо да мутира. Същевременно учените, работещи върху направата на ваксини, уверяват, че бъдещите препарати ще важат за всички видове щамове.