И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

Дания постави своя енергиен сектор в състояние на тревога

ЕС
13:03 - 28 Септември 2022
1989
И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приписа течовете от газопроводите "Северен поток" на актове на саботаж, съобщава "Ройтерс".

В Туитър той посочи, че е обсъдил защитата на критичната инфраструктура в страните членки на Алианса с министъра на отбраната на Дания Мортен Бьодсков.

"Обсъдихме саботажа на газопроводите "Северен поток" с министъра на отбраната. Обърнахме внимание на защитата на критичната инфраструктура в страните от НАТО", написа Столтенберг в социалната мрежа.

Дания постави своя енергиен сектор в състояние на тревога след последните новини за спад на налягането на газа по "Северен поток" и последвалите течове.

Генералният секретар на НАТО е поредната фигура, която нарича повредата на газопроводите "саботаж". Ден по-рано германски официални лица също допуснаха, че актът е бил умишлен.

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също обяви, че течовете от "Северен поток" са причинени от саботаж и предупреди за "най-силния възможен отговор", ако активната европейска енергийна инфраструктура бъде атакувана.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел пък посочи, че блокът ще засили защитата на своята енергийна инфраструктура след инцидентите.

Вчера държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви , че изтичането на газ от газопровода "Северен поток 2" не би трябвало да има значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа и добави, че ще е наистина лошо, ако разследването установи атака.