И Нидерландия се опъва на Скопие и Тирана

Политика
12:13 - 18 Ноември 2020
1844
И Нидерландия се опъва на Скопие и Тирана

Дори спорът между България и Северна Македония да бъде разрешен, други държави също биха могли да спънат началото на преговорите с бившата югославска република и с Албания, пише „Политико“.

Става дума за Нидерландия. Има голяма вероятност тя да се изкаже против Албания, твърдят високопоставени дипломати от ЕС. Причината е недоволство от напредъка на реформите в Страната на орлите, по-специално в сферата на правосъдието.

Такава стъпка би забавила началото на преговорите с двете държави от Западните Балкани, тъй като правителствата в ЕС са против разделянето им под предлог, че това би нагнетило напрежението в и без това нестабилния регион.

Същевременно редица представители на Съюза и дипломати изразиха разочарование от това, че България използва двустранни въпроси, за да забави един процес, който е между Северна Македония и ЕС като цяло, допълва „Политико“.

В Брюксел се надяват до края на годината да станат ясни датите на междуправителствените конференции с двете кандидат-членки. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот обаче заяви, че не може да гарантира дали това ще се случи в този срок.