И Николай Младенов посредничи за диалог между ГЕРБ, ДБ и ПП

Бившият външен министър вижда изход от объркана България само с преговори за редовен кабинет

Политика
10:35 - 23 Октомври 2022
3470
И Николай Младенов посредничи за диалог между ГЕРБ, ДБ и ПП

Нещата с войната в Украйна не изглеждат добре. Дори спирането ѝ в момента не означава, че това ще доведе до успокояване на международното положение. В началото на кризата в Украйна вече бяхме влезли в период на глобална нестабилност, който ще продължи дълго време. Влизаме в един период на разделение, в който светът ще бъде разделен поне на две групи държави - от една страна е Западът, от друга - страните, близки до Русия и Китай, и от трета страна - държавите от Близкия изток, Африка. А на този фон България отвън изглежда много объркана и е безотговорно едните и другите партии да не си говорят. 

Това каза пред БНР Николай Младенов, бивш външен министър, бивш специален пратеник на ООН за Близкия изток, сега член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби.

С думите си Младенов се превърна в пореден посредник за евентуални преговори между ГЕРБ, ДБ и ПП за съставянето на редовен кабинет.

И допълни, че войната в Украйна изглежда ясна - кой е агресорът, коя е жертвата, но "колкото повече една държава е по-далече от фронтовата линия, толкова повече ще пречупва отношението към кризата според собствения си национален интерес". 

"Притеснително е финансовото разделение, към което отиваме - рецесията, инфлацията. Всичко това ще има дългосрочни ефекти върху много държави. На този фон международните институции са много отслабени", каза Младенов. И подчерта, че позицията на Европа спрямо войната е обяснима, тъй като агресията трябва да бъде спряна: 

"Но през последните десетилетия свикнахме европейското развитие да бъде зависимо от евтините енергийни източници. Трябва да си дадем сметка, че преходът на откъсване от този тип зависимост ще е болезнен. Това откъсване е неизбежно. Притеснява ме, че богатите европейски страни все още се страхуват да платят тази цена. Колкото повече се бави този процес, толкова по-болезнен ще е преходът". 

По думите му Европа приема за даденост, че светът ще бъде с нас: 

"Трябва по-добре да обясним позицията, която заемаме като Европейския съюз. Трябва да си дадем сметка, че срещу подкрепата, която искаме от други държави, ние също трябва да дадем нещо". 

Прогнозата на Николай Младенов е, че предстои случайна или целенасочена ескалация на конфликта в Украйна и са необходими премерени действия от страна на всички. 

Според него през последните години отстрани България изглежда много объркана, "което е естествен резултат от вътрешнополитическото объркване": 

"Когато виждаме това лутане - ще помагаме ли на Украйна, няма ли да помагаме, трудно може да се очаква консистентна външнополитическа позиция, която да се излъчва от страната ни... Българският народ винаги е много разумен, когато отива да гласува и посланието му е "седнете и се разберете". 

Безотговорно е да заявяваш, че не искаш да говориш с този или с онзи. Това се вижда отвън и се отразява върху външнополитическите поведение на държавата. Национално безотговорно е да се ходи от избори в избори. Трябва да има разговори".