И новата власт остава твърда в РС Македония

Общество
10:49 - 13 Май 2021
1802
И новата власт остава твърда в РС Македония

Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога.

Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев в отговор на въпрос за това ще продължи ли да се придържа служебното правителство към досегашната позиция на България за РС Македония.  Стоев  прие поста от Екатерина Захариева на церемония в МВнР.

„Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на РСМ. Те са много насяно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца докато трае това служебно правителство“, добави още

Ако някой очаква или се опитва да спекулира с приоритетите на това правителство, мога да го уверя, че той не е на прав път, коментира Стоев.

„С господин г-н Стоев имах честта да работя 4 години, дългогодишен служител, 35-годишен стаж в МВнР. Той беше директор на държавния протокол по времето на най-важните председателства на България. Благодарение на него и екипа му за българското председателство се говори и до момента“, сподели Захариева. Тя допълни, че се радва за този избор на президента Румен Радев, защото е важно да има човек с опит в МВнР.

„Системата е голяма, отговорна и по време на избори поема голяма тежест –  за това изборите в чужбина да се организират добре и без сътресения“, обясни Захариева.

„За мен беше огромна отговорност и чест да представлявам страната си през тези 4 години. Успяхме да върнем темата за европейската перспектива пред страните от Западните Балкани“, припомни тя. „Българската дипломация и бизнес доказа, че България е в сърцето на Европа, че можем да предлагаме и реализираме политики. Доказахме, че сме надежден член на НАТО. Не съм се колебала никога да защитя националните интереси на България, когато те бяха застрашавани“, каза още Захариева.